19 / 04 / 2024

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı?

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut sektörü için açıklanan paketlerin sektörü nasıl etkileyeceğini ve sektördeki son durumu kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın o yazısı...



Abdurrahman Yıldırım, konut sahipliğinin düşmesiyle ilgili olarak "Satılan konutları ya konutu olanlar ya da yabancılar alıyor ki, konut sahipli düşüyor" değerlendirmesinde bulundu ve konut sahipliğinin düşüşünde kırsaldan kente göçün belli bir etkisinin olabileceğini dile getirdi. TÜİK tarafından açıklanan resmi takamlara göre; konut sahipliği oranı 2021'de biraz daha gerileyerek yüzde 57.5 seviyesine düştüğünün altını çizerek, 7 senedir gerileyerek 3.5 puan azaldığını ifade etti. 

Düşüşe geçen konut sahipliğine paralel olarak kirada oturanların sayısının arttığına vurgu yapan Yıldırım, "Bu da 2021 yılında yüzde 26.8’e çıktı. Konut sahipliği uzun vadeli yüzde 60 düzeyindeki ortalamalarından 2.5 puan azalırken, kirada oturanların payı yaklaşık 4 puan arttı" şeklinde konuştu. 

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı? 

GAYRİMENKUL PARANIN SIĞINAĞI OLDU 

Enflasyon aynı zamanda inşa maliyetinin de yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. "Mart ayı itibariyle inşaat maliyetleri yıllık yüzde 102 düzeyine çıktı. İlk defa böyle bir durum yaşanıyor. Arsa her zaman en yüksek maliyet kalemi. Türkiye şartlarında ucuz arsa diye bir şey yok" değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, bunlara ek olarak mevduata parasını koyanların enflasyon karşısındaki gerçek zararının son 1 senede yüzde 30'a ulaştığına dikkat çekti. 

Negatif faizden kaçışın en büyük adresinin gayrimenkul olduğunu dile getiren Yıldırım, "Nitekim hem konut hem de konut dışı arsa, arazi ve işyeri gibi gayrimenkul satışları tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Bu durum negatif faizlerin konut ve gayrimenkul piyasasına etkisinin bir yüzü" dedi.

Peki konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu? İşte ayrıntılar...


Geri Dön