29 / 03 / 2024

Konutta fiyatlar arttı! İnşaat sektörü hareketlendi...

Konutta fiyatlar arttı! İnşaat sektörü hareketlendi...

Türkiye İMSAD Mart-Nisan 2022 Sektör Raporu’nda yer alan verilere göre, yüksek enflasyon iç pazarı, savaş ihracat pazarını etkiledi. Konut tekrar yatırım aracı olarak ön plana çıkarken, inşaat sektörü de hareketlendi. 



Güven endeksi nisanda 3,7 puan arttı       

Mart, nisan aylarında inşaat sektöründe güven eğilimi, mevcut işler ve siparişlerde artış sınırlı olmasına rağmen ümit verdi. Endeks nisan ayında bir önceki aya göre 3,7 puan yükseldi. Güven endeksi mevsimsellik, mevcut işlerin seyri ve alınan yeni siparişlerin miktarına bağlı olarak toparlanma eğilimi içine girdi. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın güven endeksi üzerindeki etkileri ise şimdilik önemsiz seviyede kaldı.           

Öte yandan konut fiyatlarındaki artışlar, yeni konut arzının azalması, yatırım aracı olarak konuta yönelik talebinin artması, yeni inşaat başlangıçlarını destekleyen gelişmeler oldu. Düşük TL kredi faiz oranları da müteahhitlik sektörüne olumlu katkı sağladı.

Konutta fiyatlar arttı! İnşaat sektörü hareketlendi...

İnşaat sektöründe hareketlenme başladı

Yeni yılın ilk iki ayında gerileyen inşaat sektöründeki mevcut işler seviyesi, tüm bölgelere olumlu yansıyan mevsimselliğin de etkisiyle mart ve nisan aylarında arttı. Nisan ayında önceki aya göre 2,1 puan artış kaydedildi. İnşaat maliyetlerindeki artışa rağmen mevcut işlerde beliren toparlanma eğilimi de ümit veriyor. 

Yüksek maliyetler ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle yeni alınan siparişlerde ise yılın ilk üç ayında durağanlık yaşanmıştı. Nisan ayında ise alınan yeni iş siparişlerinde mevsimselliğin de olumlu etkisiyle yılın ilk artışı gerçekleşti ve bir önceki aya göre 3,7 puan arttı. Mevcut koşullar nedeniyle, nisan ayındaki artışa rağmen yeni alınan işler seviyesi düşük kalmaya devam ediyor.

Milyonlara faizsiz konut kredisi müjdesi geldi! 0 faizli konut kredisi nasıl alınır?

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeyecek! Sektörü neler bekliyor?

TOKİ'den İstanbul'da 2.227 TL taksitle ev sahibi olma fırsatı! Hemen başvurun, oturmaya başlayın!


Geri Dön