19 / 04 / 2024

Konutta fiyatlar yükseliyor!

Konutta fiyatlar yükseliyor!

BETAM'ın hazırladığı "Konut Piyasası Görünümü" raporuna göre, koronavirüs tedbirleri konut piyasasını olumsuz etkiledi. Satılık ve kiralık konut fiyatları artmasına karşı, satışa çıkarılan ilanlar ise alıcı bulamıyor.



Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) sahibindencom verileri ile hazırladığı "Konut Piyasası Görünümü" raporunun beşincisi açıkladı.

Konutta fiyatlar yükseliyor!

Satılık konut ilan metrekare fiyatı yüzde 38,4 arttı

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; geçtiğimiz Nisan ayında ülkemizde ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatları ise yıllık yüzde 38,4 artarak 3.829 TL'ye ulaştı. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları yıllık olarak İstanbul'da yüzde 31,7, Ankara'da yüzde 37,5 ve İzmir'de yüzde 36,5 artış kaydetti. Bu kapsamda ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul'da 5.104 TL, Ankara'da 2.637 TL, İzmir'de ise 4.571 TL olarak açıklandı. 

Tüm bu verilere bakıldığında ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatlarında yaşanan yükseliş devam ettti ve satılık konut ortalama metrekare fiyatı en ucuz evlerde 2.073 TL'ye, lüks konutlarda ise 11.684 TL'ye çıktı.

Ülkemizde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatında yaşanan yıllık kira artış oranı Nisan'da yüzde 18 olarak açıklanırken, geçtiğimiz yılın aynı ayında 14,5 TL olan ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 2021 Nisan ayında 17,1 TL oldu.  

Konutta fiyatlar yükseliyor!

Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki artan talep fiyatları etkiledi

Rap değerlendirildiğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla 2.767,6 TL olan ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı bu yılın Nisan'da 3.829,9 TL'ye çıktı. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artış, yüzde 67.1 ile Aydın, yüzde 60.8 ile Mardin, yüzde 56.2 ile Diyarbakır, yüzde 54.8 ile Şanlıurfa ve yüzde 53.1 ile Muğla'da yaşandı. 

İzmir'de satılık konut ilanları alıcı bulamıyor

Satışı gerçekleşen konut sayısının toplam satılık ilanı 2020 yılının Nisan ayına oranla yüzde 2,3 seviyesinde iken, Nisan 2021'de yüzde 4,1 arttı. Satışı gerçekleşen konutların toplam satılık ilan sayısına oranında yaşanan aylık değişimlere bakıldığında oranın, Mart'ta yüzde 5,6 seviyesinde iken Nisan'da yüzde 4,1'e geriledi. Uygun faizli konut kredi desteğinin başlamasının ardından Haziran ayından sonra ev satışlarının yükselmesiyle beraber kapatılan satılık ilan süresinde düştü.

Konutta fiyatlar yükseliyor!

Lüks ve ucuz konut fiyatlarındaki değişim ayrışmaya devam ediyor

Geçtiğimiz aya oranla lüks konut ilan fiyatlarında yüzde 5,9, TÜFE'de ise yüzde 1,7 yükseliş yaşanırken lüks konut fiyatlarında yaşanan artış Nisan'da daha da belirginleşti. Ucuz konutların cari satış fiyatları yüzde 2,9 yükseldi. Satışı gerçekleşen konut sayısının satılık ilan sayısına göre her iki konut piyasasında Mart ayına oranla azaldı. 

Yıllık kira artış oranı önceki aya göre düştü

Ortalama kiralık evlerin metrekare fiyatları Mart ayına göre Nisan'da düşmeye başladı. Bu dönem içerisinde yıllık kira fiyatlarında artış oranı geçtiğimiz aya kıyasla 2,9 puan düşerek yüzde 18,1'e geriledi. En yüksek yıllık kira oranı yüzde 46,7 ile Diyarbakır, yüzde 44,4 ile Şanlıurfa, yüzde 42,7 ile Mersin, yüzde 40,7 ile Tekirdağ ve yüzde 34,6 ile Kahramanmaraş'ta yaşandı. Geçtiğimiz yıl Nisan'da 14,5 TL olarak açıklanan kiralık ilanların metrekaresi Nisan 2021'de 17,1 TL olarak açıklandı.

Konutta fiyatlar yükseliyor!

Nisan ayında kiralık konut talebi azalmaya başladı

Kiralanan konut sayısının toplam ilan sayısıyla değerlendirildiğinde Mart ayında meydana gelen belirgin artış Nisan ayında yükselişi koruyamadı ve geçen aya göre yüzde 4,2 azalarak yüzde 15,9'a geriledi. 

sahibinden com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, "Konut Piyasası Görünümü raporumuzun beşincisi pandemi önlemlerinin yeniden sıkılaşmasının konut piyasası üzerindeki etkisine işaret ediyor. Önlemler sayesinde yeniden güvenli bir yaşam ve ekonomik faaliyetler için gerekli ortamın çok kısa sürede sağlanacağını ve yakın gelecekte bir canlanma tecrübe edileceğini öngörüyoruz. Raporun alım ve satım kararlarını zorunlu olarak ertelemek durumunda kalan kurum ve kişilere, şeffaf ve güvenilir bir bilgi kaynağı olarak destek olacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Konut satış fiyatları ve kiraları en çok hangi bölgelerde arttı?

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!


Geri Dön