19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

Koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden biri de gayrimenkul oldu. Peki sektörü gelecek günlerde neler bekliyor? Sektör temsilcileri konuyla ilgili konuştu ve beklentilerini açıkladı.



Koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında 18 günlük tam kapanma başlayan Türkiye'de kısıtlama sonrasında yabancıya konut satışında tarihinin en parlak günleriyle karşılaşılacak.

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; uzmanlar, ülkelerarası seyahat yasaklarının sona ermesiyle beraber, sektörde yoğun bir yabancı yatırımcı trafiğinin yaşanacağını ve ertelenen talebin atağa geçeceğini öngörüyor.

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı ve Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye'nin hem gurbetçiler hem de Avrupalı emekliler için bir cennet olduğuna dikkat çekerek "Araplar daha çok yatırım amaçlı alım yaparken, Avrupalılar oturumluk alıyor" yorumunu yaptı. 

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

DÜNYA KAN KAYBETTİ

Faruk Akbal, dünyanın dört bir yanında gayrimenkul piyasasının Kovid-19 döneminde ciddi kan kaybettiğine ve Türkiye'nin ise bu kan kaybından en az etkilenen ülkelerin başında yer aldığına dikkat çekti. Bununla beraber Türkiye'nin koronavirüs salgını sürecinde sağlık alanında imza attığı başarılı performansın da yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğinin altını çizen Akbal, "Özellikle Avrupalı yatırımcıların Türkiye algısının güçlenmesinde, bu pandemi döneminde ortaya koyduğumuz performans son derece etkili oldu. Bunu yaptığımız bire bir görüşmelerde çok net biçimde görüyoruz. Tam kapanmanın açılmasıyla biriken yabancı talebinin de patlayacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

SAĞLIKTA GÜÇLÜYÜZ

2020 yılında bir önceki yıla göre, konut satış adedinin yüzde 9 artış gösterdiğini vurgulayan Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik de Kovid-19 salgını sürecinde böyle bir artış oranının Avrupa'da yaşanmadığını vurguladı. Çelik, "Aksine İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya gibi ülkelerde yüzde 10 ila 25 arasında dramatik düşüşler yaşandı. Bayramdan sonra satışlar ciddi artacak" diye konuştu.

Çelik, Türkiye'nin sağlık sektöründeki gücünün ülkemizi yabancıya ev satışında öne çıkardığına dikkat çekerek, "Artan döviz kurunun ve devam eden 250 bin dolarlık konut alımına vatandaşlık hakkının da etkisiyle özellikle İstanbul ve güneydeki illere Avrupalıların konut alım ilgisinin süreceği bir gerçek" dedi.

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

İRAN, IRAK VE RUSYA İLK 3'TE YER ALIYOR

Tam kapanmayla geçen süreden sonra gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketlenme öngörüldüğüne vurgu yapan Hakan Bucak, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Tam kapanma sonrasında sektörün en verimli dönemi başlayacak. Tıpkı turizm gibi, gayrimenkul sektörü de canlanacak. Ocak-mart arası dönemde yabancı yatırımcıların vatandaşı oldukları ülke sıralamasına baktığımızda, 1.599 satış ile ilk sırada İran'ı görüyoruz. Irak, 1.461 adet konut alımı ile ikinci sırada yer alıyor. Irak'ı 938 adetlik konut satışıyla Rusya ve sırasıyla Afganistan, Kazakistan, Almanya ve Yemen takip ediyor. Bu süreçte toplamda 9 bin 992 adet konut satışının yapıldığını görüyoruz."

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

3 AYDA REKOR SATIŞ HEDEFİ

Gayrimenkul sektöründe tam kapanma sürecinde biriken talep sebebiyle rekor satışlar yaşanmasının öngörüldüğünü dile getiren Hakan Bucak, "Biriken yoğun talebin etkisiyle, tam kapanma sonrası 3 aylık süreçte toplam 12 bin ila 15 bin konut satışı aralığında bir performans rekoru bekleniyor" şeklinde konuştu.

Yabancıya konut satışının 2021 ilk çeyrek karnesi!

Türkiye'den ev alan yabancılar mutlu mu?


Geri Dön