29 / 03 / 2024

Konutta maliyet arttıkça fiyat yükseliyor!

Konutta maliyet arttıkça fiyat yükseliyor!

Markalı konut projeleri inşa edildikçe artan kalite, inşaatların maliyetini de yükseltiyor. Tüketici, fiyatların artışından, üretici de artan dövizden yakınıyor.



Geçtiğimiz haftalarda Türkiye İstatistik Kurumu'nuıı açıkladığı (TÜİK) Bina İnşaat Maliyet Endeksi, 2016 yılı birinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,3 oranında arttı. İşçilik endeksindeki artış yüzde 4.4 olurken, malzeme endeksinde ise yüzde 3 oranında artış gözlendi. İnşaat maliyetlerindeki bu artışın dövizle yakından ilgisi olduğunu ifade eden İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, konutlarda kalite arttıkça maliyetin de ciddi oranda arttığını, bu yüzden de konut fiyatlarının yükseldiğini belirtti. 


"KALİTEYE KAVUŞTUK" 


Özçelik, şunları söyledi: "Türk lıalkı, kaliteli konuta birkaç yıldan bu yana kavuşmaya başladı. Ne yazık ki ülkemizde halen depreme dayanıksız, düşük kalitedeki konutların sayısı fazla. Bu yüzden en az 7-8 yıl daha kaliteli konut üretiminin devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak arz ve talepte dengeyi yakalayan inşaat sektöründe alıcı konut fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ediyor. Bu durumun nedenlerinden biri inşaat maliyetlerindeki yükseliş. Yerli üretim bile olsa inşaat malzemelerinin yüzde 70'ten fazlası dövize endeksli. Ankara'nın en gözde yerleşim yerlerinden Oran'da hayata geçirdiğimiz One Tower Diplomatique projesine başladığımızda 1.80'lerde seyreden doların ateşi şu aıı sönse de kısa süre öncesine kadar 3 lirayı zorluyordu. Tüm bu durumlar maliyetleri artırırken, konut fiyatlarını yükseltiyor." 




Sabah Ankara


Geri Dön