24 / 04 / 2024

Konutta stoklar eridi maliyet yükseldi!

Konutta stoklar eridi maliyet yükseldi!

Türkiye genelinde konut stoku erimeye devam ediyor. Maliyetlerin artması ile beraber yeni projeler de hayata geçirilmiyor.



İnşaat ve gayrimenkul sektörü, pandemide kamu bankaları enflasyonun altında oranlarla düzenlenen faiz kampanyası olumlu etkisiyle 2020'yi satışlarda zirvede kapattı. Fakat kampanyanın etkisiyle yükselen metrekare fiyatları, inşaat üretim maliyetlerinin yüzde 60'ları aşan oranlarda artması konut kredilerinin yüksekliğiyle bu sene aynı performans gösterilemedi. Ekonomist'te yer alan habere göre; yeni konut üretimi yok denecek kadar azalırken, inşaatçılar virüs sebebiyle istihdamda da sorunlar yaşıyor. Önümüzdeki dönemde sektörün ana motorunun kentsel dönüşüm çalışmaları olması bekleniyor. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, pandeminin ne zaman sona ereceği ve ülkemizdeki ekonomik istikrarın ne olacağı belli olmadığı için inşaat sektörünün temkinli adım attığını söylüyor. Erkurtoğlu, yeniden yarım kalan inşaatlar, yıkılıp başlatılamayan binalar, devredilen inşaatlar gibi yeni mağduriyetlerin yaşanabileceğine vurgu yapıyor.

Konutta stoklar eridi maliyet yükseldi!

YURTDIŞI HAMLESİ

Salgına rağmen 2020'de yurtdışında 15,1 milyar dolarlık yeni proje üstlenen Türk inşaat sektörü, bu yıl da yurtdışında yeniden 20 milyar dolara ulaşmayı amaçlıyor. Salgının seyri, finansman temini ve nakit akışının düzenlenmesi, yapıcı diplomatik ilişkiler olursa sektör, orta vadede 50 milyar doların üzerinde proje üstlenmeyi hedefliyor.

Konutta stok problemi büyüyor!


Geri Dön