26 / 04 / 2024

Konutta vergi indirimiyle olumlu yatırımcı algısı oluşuyor!

 Konutta vergi indirimiyle olumlu yatırımcı algısı oluşuyor!

BİST, geçen hafta 88.500'lere geriledi. Bu arada otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta vergi indirimi haberi geldi. Peki, vergi indirimleri kimleri etkileyecek?



Piyasalar, özellikle yurtdışı ağırlıklı gündemin etkisiyle fiyatlandığı bir haftayı geride bıraktı. Önceki haftayı yüzde 3,4 düşüşle 90.542'den tamamlayan BİST-100 Endeksi, Avrupa borsalarının İtalya endişeleriyle sert satışlarla karşılaşmasına paralel olarak bu seyrini geçen hafta da sürdürdü. BİST-100, gün içi hareketlerde 88.500'lere kadar geri çekildi, iş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Türkiye varlıklarının iki ayrı dünyayı fiyatladığına dikkat çekiyor. Kömürcüoğlu, "TL ve 10 yıllık devlet tahvili fiyatlamaları kur şokunu geride bırakmış ve intizamlı bir düzeltmeye girmiş bir Türkiye'yi işaret ediyor. BİST-100 ise ekonomide sert inişi satmaya devam ediyor" diyor. Muammer Kömürcüoğlu, geçmiş verilerin hisse, tahvil, döviz piyasalarından farklı sinyaller geldiğinde genelde hisse piyasasının haklı çıktığına işaret ettiğini kaydederken, bu kez durumum farklı olmasını umduklarının da altını çiziyor.

Ekonomist'ten Ceren Oral'ın haberine göre Global Menkul Değerler Stratejisti Rıdvan Baştürk, ABD ile gergin ilişkilerin Rahip Brun-son'ın serbest bırakılmasının ardından normale dönme yolunda seyir izlediğini ve bunun etkisinin BİST-100 üzerinde hissedildiğini söylese de yurtdışı gelişmelerin bu hareketleri sınırladığı kanaatinde. Baştürk, "Avrupa, ABD ve Asya piyasalarındaki düzeltme hareketleri, Euro/dolar paritesindeki sert düşüş ve ABD faizlerindeki yükselişler BİST-100'ün yükselmesini engelliyor" diyor.

Rıdvan Baştürk, kısa vadede piyasaları ilgilendirecek en önemli gelişmenin paritenin seyri olacağını kaydediyor. Baştürk, son 1,5 yılın dip seviyelerinde seyreden paritedeki bu düşüş eğiliminin BİST-100 için baskı unsuru olduğunu belirtiyor. Rıdvan Baştürk'e göre, paritenin 1,13 üzerinde kalması ve yurtdışı piyasalarda görülebilecek toparlanmalar BİST için olumlu olacak.

KDV-ÖTV İNDİRİM ETKİSİ

Piyasalarda beklentiler böyleyken geçen hafta bazı borsa şirketlerini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, altı ana grupta yıl sonuna kadar KDV ve/veya ÖTV indirimleri yapılacağını duyurdu. Buna göre, konut satışlarındaki KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e, tapu harçlarının yüzde 4'ten yüzde 3'e indirilmesi uygulamaları yıl sonuna kadar sürecek. Mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e, beyaz eşyada yüzde 6,7 olarak uygulanan ÖTV oranı yıl sonuna kadar sıfıra indirildi. Ayrıca 1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidilecek. Ticari araçlarda da KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e indiriliyor.

Albayrak’ın konut satışlarında KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e, tapu harçlarının da yüzde 4’ten yüzde 3’e indirilmesi uygulamasının yıl sonuna kadar süreceğini açıklaması memnuniyetle karşılandı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, kararın satışları artıracağını ve stokların erimesini sağlayacağını söylüyorlar. 

GAYRİMENKUL: Söz konusu kararlar Emlak GYO'da olumlu bir yatırımcı algısı oluşturabilir.


Tapu harcı ve KDV indirimi konut satışlarını artıracak!

Tapu harcı ve KDV indirimi resmen uzatıldı!

Gayrimenkul sektörüne KDV ve tapu harcı indirimi dopingi!


Geri Dön