28 / 03 / 2024

Konuttaki fiyat artışının nedenleri nelerdir?

Konuttaki fiyat artışının nedenleri nelerdir?

Türkiye Konut Fiyatı Endeksi, Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,76 yükseldi. Sektör temsilcileri artışın nedeni olarak kurdaki yükselişi ve tüketicinin konut alma isteğini gösteriyor.



Müteahhitler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan TKFE'deki artışı değerlendirdi. 


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu


 "Müteahhitler uzun süredir maliyete gelen artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyet artışından gelen yükü fiyatlarına yansıtmaya başladılar. Yansıtmak durumundalardı da. Dolayısıyla piyasa direnebildiği kadar fiyatları yansıtmamak için direndi ama artık artışlar görülmeye başlandı" dedi.


Küresel ekonomideki dalgalanmanın maliyetleri artırdığına dikkati çeken Ağaoğlu, iç piyasada satışların yolunda gittiğini söyledi. Ağaoğlu piyasada konut satışlarının önceki yıla göre artış gösterdiğini belirterek, gayrimenkul ve yapı sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olmayı sürdüreceğini kaydetti.


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: 


"2013'ün sonuna doğru doların yükselmesiyle birlikte inşaat malzemeleri 2-3 ayda yüzde 25'lere yakın zam aldı. Daha sonra 2015'in haziran ayı ve sonrasında yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle doların çıkmasıyla beraber yüzde 35'lere varan gizli zamlar oldu. İnşaat imalatında kullanılan malzemeye 1,5 yılda yüzde 50'ye yakın zam geldi. Biz de bunu ister istemez yansıtmak zorundayız. Yansıtmazsak çarkı döndüremeyiz. Ancak asıl konut zamlarının yaşanacağı günler gelecekteki günler. Çünkü şu an inşaat malzemelerine halen zam geliyor. Dur durak bilmiyor. İki sene önce 68-70 liraya aldığımız betonun metreküpüne şu anda 150 lira ödüyoruz. Baktığınızda bazı malzemelere yüzde 150 zam gelmiş. Bir de artık çok lüks konutlar, akıllı evler üretiliyor. Bir daireye iki otopark veriliyor. Bunlar ister istemez yansıyor fiyatlara. İnşallah 1 Kasım'da güzel bir hükümet kurulur biz de eski güzel günlere döneriz."


Yeni Akit


Geri Dön