26 / 04 / 2024

Konya gayrimenkul merkezi oluyor!

Konya gayrimenkul merkezi oluyor!

Mercan Emlak İşletmecisi Ömer Koç, Konya’nın emlak noktasında hareketli ve yatırım yapmayan son derece uygun bir şehir olduğunu söyledi. Koç, "Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu Bosna Hersek mahallesinin gayrimenkul yatırımcılarını cezbetti" dedi.



Bosna Hersek Mahallesinde uzun yıllardır gayrimenkul noktasında hizmet veren Mercan Emlak İşletmecisi Ömer Koç, Konya’da konut fiyatlarının diğer büyük şehirlerle karşılaştırıldığında çok uygun olduğunu ifade ederek “Konya’nın nüfusu giderek artıyor, şehirdeki üniversitelere yenileri ekleniyor, resmi kurum ve kuruluşların faaliyet alanlarının da genişlemesi ile birlikte de konut ihtiyacı da sürekli artıyor. Bugün ortalama aylık 2 bin, 2 bin 500 lira geliri olanlar, bir miktar da birikimleri varsa, çok rahat bir şekilde kira öder gibi ev sahibi olabiliyorlar. Konya’daki konut fiyatlarına baktığımızda metropol olarak nitelendirdiğimiz kentlere göre çok uygun. Bu da orta gelir seviyesinde olanların da konut sahibi olabilmelerinin önünü açıyor. Orta seviyenin bir miktar üstünde olanlar da yatırım amaçlı konut satın alıyorlar.  120 bin ila 150 bin değerinde bir evden aylık ortalama 700-800 lira kira geliri elde edilebiliyor. Bu da Konya’da yatırım amaçlı ev almak isteyenleri cezbediyor.” şeklinde konuştu.


“İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DURGUN”

İnşaat sektöründe yaşanan durağanlık hakkında da konuşan Koç, “İnşaat sektöründeki durağanlığın iki temel sebebi vardır. Bunlardan ilki arsa fiyatlarının aşırı yüksek olması, ikincisi de döviz kurundaki artışın inşaat maliyetlerini arttırmasıdır. Gayrimenkul fiyatlarının artmasındaki en büyük etken ise arsa fiyatlarının aşırı yükselmesidir. Bu oran yükseldikçe inşaatın maliyeti de artıyor. İnşaat maliyeti artınca da bu doğal olarak daire fiyatlarına yansıyor.  Döviz kurundaki artış da ister istemez inşaat maliyetlerini de artırdı. Bunu inşaatta en fazla kullanılan malzeme olan demir fiyatlarından anlayabiliriz. İki yıl önceki rakamlarla günümüzdeki rakamlar karşılaştırıldığında aradaki fark bariz bir şekilde görülmektedir. Piyasadaki durağanlık sebebiyle bazı büyük inşaat şirketlerinin ağır davranması nedeniyle inşaat sektöründe kısmi bir yavaşlama var. Yani yeni konutların inşaatı bir miktar azaldı. Bunda kış şartlarının çok ağır geçmesinin de etkisi var.  Tüm bunlara ek olarak ülkemizin siyasi olarak geçirdiği yoğun gündeme rağmen, umutluyuz.” ifadelerini kullandı. 


SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI KORSAN EMLAKÇILAR

Emlakçılığın önündeki en büyük problemin korsan emlakçılar olduğundan yakınan Koç, “Daire kira vermekle iş bitmiyor. Kira sonrası hem daire sahibine hem de kiracıya hizmetin devam etmesi çok önemlidir. Bu noktada da işini doğru yapan emlakçılar olarak biz devreye giriyoruz. Bosna Hersek mahallemiz ev sahibi kiracı arasındaki problemlerinin ortadan kalktığı bir mahallemizdir. Profesyonel manada çalışan, resmi odalara kayıtlı olan meslektaşlarımız hem ev sahibine hem de kiracıya büyük kolaylıklar sağlıyor. Ev alacak ve kiralayacaklara tavsiyemiz resmi kayıtlı, kendi meslek kuruluşlarına kayıtlı, profesyonel ekiplerle hizmet veren emlakçılarla çalışmalarıdır. Sektörümüzün kanayan yarası, ayakçı emlakçı dediğimiz, alanında hiçbir eğitim almamış, herhangi bir vergi kaydı bulunmayan korsan emlakçılardır.” dedi.


“KİRALAR ÇOK YÜKSEK DEĞİL”

Son dönemlerde kira fiyatlarının aşırı yükselmesi ile ilgili serzenişler hakkında da bilgi veren Koç, “Kira fiyatlarının son birkaç yıldır bir artış gösterdiği doğrudur. Bu konuda bir takım serzenişler de geliyor. Bir malın getirisinin ne olacağını önceden sezebilmek için o gayrimenkulün 15 yıl boyunca getireceği kira ile almış olacağı rakam arasındaki fark ne kadar az ya da birbirine ne kadar yakınsa o ticaret mantıklı bir ticarettir. Bugün gayrimenkul fiyatlarıyla elde edilen gayrimenkul gelirlerini düz bir hesapla hesapladığımızda kira rakamlarının aslında çok afaki olmadığını da görebiliyoruz. Gayrimenkul danışmanları olarak kira ücretleri konusunda bir tasarruf yapma imkânına sahip değiliz. Ev sahiplerinin belirlemiş olduğu rakamlara uymaktayız. Sonuçta bizler aracılık hizmeti yapıyoruz. Kira ücretlerinin yüksek olmasında emlakçıların bir etkisinin olmadığını da vatandaşlarımızın bilmesini istiyorum.” şeklinde konuştu.


“BOSNA HERSEK MAHALLESİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK”

Bosna Hersek Mahallesi’nin Türkiye’de örnek gösterilecek mahallelerden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Koç, “Bosna Hersek Mahallesi, Konya’mızın en büyük resmi kurumu olan Selçuk Üniversitesi civarına konumlandırılmış Türkiye’nin en büyük mahallelerinden, imar planıyla, yollarıyla, sosyal donatılarıyla örnek gösterilebilecek bir mahalledir. Bunda Konya Büyükşehir ve Selçuklu Belediyelerimizin çok büyük katkıları var. Konya’da emlak işi ile ilgilenen biri olarak Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay’ın çalışmalarından ve mesleğimize kurumsal bir hava katmasından dolayı son derece memnunuz. Kendisine bu anlamda teşekkür ediyoruz. ” diye konuştu.


Yeni Haber Gazetesi


Geri Dön