26 / 04 / 2024

Konya metro projesi TBMM gündeminde!

Konya metro projesi TBMM gündeminde!

Konya metro projesi meclis gündemine taşındı. Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Konya'da yapılması planlanan metro projesinin ihalesine ilişkin soru önergesi hazırladı..



Konya metro projesi TBMM gündeminde!


Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Konya'da yapılması planlanan metro projesinin ihalesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bozkurt sorularını dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na sordu.


Bozkurt, "Konya'da şehir içi trafik çekilmez boyutlara ulaşmış, her geçen gün artan trafik yoğunluğu beraberinde mağduriyetleri de arttırmıştır. Halihazırda hizmet veren tramvayların ulaşım yükünü kaldırmadığı da göz önünde bulundurulduğunda, Konya halkı, 2004 yerel seçimleri öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek tarafından sonrasında da 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından vaat edilen metroyu beklemektedir. 


Projenin 2015 Nisan ayında yapılan tanıtım toplantısında Sayın Davutoğlu, metronun 2020 yılında bitmesinin hedeflendiğini, 2018 yılında ilk aşamanın bitirileceğini, 2020'ye kadar da toplamda 45 kilometre olarak planlanan hattın açılacağını, 90 kilometrelik tramvay hattının da metro ile entegre olarak eş zamanlı tamamlanacağını dile getirdi." dedi


Ayrıca "Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Feridun Bilgin de, Konya Metrosu Projesi'ne ilişkin hazırlıkların tamamlandığını, 13 Ekim 2015 tarihinde etüd, proje ve mühendislik hizmetleri işi ihalesine çıkılacağını söylemiş ancak bugüne kadar bu konuda herhangi bir gelişme olduğu yönünde bilgi kamuoyuna yansımamıştır." diyen Bozkurt 3 soru sordu.


Bozkurt'un soruları


1) Konya'da planlanan metro projesine ilişkin herhangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne zaman yapılmıştır; ihaleye kimler katılmıştır; ihaleyi hangi firma almıştır; ihale bedeli ne kadardır?


2) İhale henüz yapılmadıysa gerekçesi nedir ve ne zaman yapılması düşünülmektedir?


3) Konya'da metro ile entegre olacağı söylenen Alaeddin - Adliye tramvay hattı seferlerinin başlamasıyla birlikte, bu hatta araç trafiği yoğunluğu had safhaya ulaşmıştır. Alaeddin bulvarından Mevlana türbesi yönünde giden araçlar merkeze dönmek istediklerinde, "U" dönüşünün olmamasından dolayı kilometrelerce yol gitmek zorunda kalmaktadır. Bu sıkıntının çözümü için, Mevlana Kültür Merkezi veya Üçler Mezarlığı girişi civarında, araçların dönüş yapabilmesi için kavşak yapılması planlanmakta mıdır?





Geri Dön