25 / 04 / 2024

Konya TOKİ'de kura heyecanı!

 Konya TOKİ'de kura heyecanı!

Konya’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılacak olan bin 353 sosyal konutun kura çekimi töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımı ile gerçekleştirildi. Heyecanlı anların yaşandığı kura çekilişine 10 bin kişi katıldı. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'da  TOKİ  tarafından inşa edilmesi planlanan bin 353 sosyal konutun kura çekimi törenine katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde yapılan kura çekilişine 10 bin kişi katıldı. Kura sonuçları açıklanırken heyecanlı anlar yaşandı. 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; Konya’da TOKİ tarafından yapılacak olan bin 353 sosyal konutun kura çekimi töreni 10 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Kurum, TOKİ tarafından bugün kadar Konya’da 21 bin 817 konuttan 19 bin 295 adetini tamamlayıp hak sahiplerine teslim ettiklerini anlattı. Türkiye genelinde de 250 bin sosyal konut için proje başlattıklarını açıklayan Bakan Kurum  "Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 5 Mart’ta finansmanını yaptığımız ’Yatay mimariyle yükselen Türkiye’ sloganıyla 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda, tüm Türkiye’de 250 bin sosyal konut üreteceğimizi beyan etmiştik. 2019 yılı için ilk etapta 50 bin sosyal konutu başlattık. 67 ilde 140 proje için 636 bin 737 vatandaşımız başvuru yaptı. 12 kattan fazla başvuru yapıldı. Konya’da, Selçuklu, Hadim, Yunak, Beyşehir ve Hüyük’te 2 bin 979 adet konut projemiz var. Şimdi de 1353 konutumuzun kura çekimini yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yılda 1.5 milyon konutun dönüşümü tamamlanacak 

Bakan Kurum konuşması sırasında tüm Türkiye genelinde yapılan kentsel dönüşüm sürecinden de bahsetti. Kurum, ülkemizin deprem bölgesi olduğunu ve bugüne kadar depremlerde 82 bin kişinin yaşamını yitirdiğini anlatarak "Kartal’da, ülkemizin çeşitli yerlerinde ve Konya’mızda, Zümrüt Apartmanı’nda deprem olmadan yıkılan binaları görüyoruz. O nedenle kentsel dönüşümü bir an önce çözüme ulaştırmamız gerekiyor" dedi. 

Kurum, 6,7 milyon konutun sağlıklı olduğunun altını çizerek yıl da 300 bin konut ile 5 yılda 1.5 milyon konutun dönüşümünün tamamlanmasını sağlayacaklarını açıkladı. Bu konu hakında yapılan çalışmaların içeriğine değinen Kurum, acil olarak dönüşmesi gereken 1,5 milyon konutun belirlenmesi için de 81 il valiliğine bu binaların tespiti için genelge gönderdiklerini vurguladı. Belediyelerle yapılacak bu tespit süresinin 19 Mayıs’ta son bulacağını belirten Kurum, süre azaldığı için hala bu işlemleri yapmayan belediyelere seslendi.

Bakan Kurum şu açıklamaları yaptı: "Bir çağrıyı da buradan yapmak istiyorum. Belediyelerimize sesleniyorum. Kentsel dönüşümde 81 ilimizde, valiliklere genelle gönderdik. Valiliklerimiz, tüm şehir genelinde en riskli alandan başlamak suretiyle tespit çalışmalarını belediyelerimizle birlikte yapsınlar diye. 3 ay içinde bize acil öncelikli alanları tespitini yapıp, bildirsinler istedik. 3 aylık süre, 19 Mayıs’ta doluyor. Belediyelerimizden acil öncelikli dönüştürülmesi gereken binaların tespitini yapıp, bakanlığımıza gönderilmesini istiyoruz. Buradan gelecek verilerek çok önemli. O acil öncelikli diyebileceğimiz alanlara girebilmek ve o 1,5 milyon konutun yapımına başlamak için çok önemli. Ülkemiz için, çocuklarımızın geleceği için çok önemli. Bu verilerle kentsel dönüşümde 5 yıllık acil eylem planını hazırlayıp, kamuoyuyla paylaşacağız. Kentsel dönüşüm, terörle mücadele kadar önemlidir. Hiçbir annemiz ağlamasın istiyoruz, hiçbir evladımız, öksüz, yetim kalsın istemiyoruz. Rabbim bu ülkeye, deprem acısı yaşatmasın diyorum."

Bakan Kurum'un açıklama yapmasının ardından Konya’da yapılması planlanın 353 konutun kura çekimleri gerçekleştirildi. Kurada ismi okunan vatandaşlar sevinirken adı çıkmayanlarda üzüntü yaşadı.
 


Geri Dön