26 / 04 / 2024

Kooperatif dairesini satan kişi giderlerden sorumlu mudur? 

Kooperatif dairesini satan kişi giderlerden sorumlu mudur? 

Posta yazarı Tamer Heper, "Bir kooperatife üyeydim. Kooperatif binayı yaptı, tapuları verdi, 120 bin TL ödemiştim. Daireyi noterde birine sattım. Genel kurullara katılmadım, bana 14 bin TL borç çıkarmışlar, bu borçtan nasıl kurtulurum?" sorusunu yanıtladı...



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun "Bir kooperatife üyeydim. Kooperatif binayı yaptı, tapuları verdi. Bu safhada 120 bin TL ödemiştim. Bunun için de bana borcumun olmadığına dair bir yazı verdiler. Ben de tapuyu almış olduğum için bu daireyi noterde birine sattım. Bundan sonra da genel kurullara katılmadım. Şimdi bana 14 bin TL borç çıkarmışlar. Ödemezsem icraya vereceklermiş. Bu borçtan nasıl kurtulurum?" sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatif dairesini satan kişi giderlerden sorumlu mudur? 

Bir kooperatife üyeydim. Kooperatif binayı yaptı, tapuları verdi. Bu safhada 120.000 TL ödemiştim. Bunun için de bana borcumun olmadığına dair bir yazı verdiler. Ben de tapuyu almış olduğum için bu daireyi noterde birine sattım. Bundan sonra da genel kurullara katılmadım. Şimdi bana 14.000 TL borç çıkarmışlar. Ödemezsem icraya vereceklermiş. Bu borçtan nasıl kurtulurum? ● H.T.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucuma geçmiş döneme ait borçtan nasıl kurtulacağını söyleyebilecek gerekçe bulamıyorum. Çünkü bahsettiği kooperatif evinin tapusunu almış ama tapu alması kooperatif ortaklığından ayrıldığı anlamına gelmiyor. Tapusunu alınca ev kendisinin ama aynı zamanda kendisi kooperatif ortağı.

Dolayısı ile kooperatif kararları ile bağlı. Sonra, evi sattım diyor ama noterde satmış. Yıllardır söyler ve yazarım noterde gayrimenkul satışı olmaz. Dolayısıyla ev halen okuyucumun. Noterde satın alan kişinin değil. Satış sadece tapu müdürlüğünde yapılır, aksi halde geçersizdir. Yani okuyucumun satış diye sözünü ettiği işlem, satış yönünden geçersiz.

Okuyucum halen hem kooperatif ortağı hem de daire sahibi. Bu durumda hem kooperatif giderlerinden hem de daireye ait giderlerden sorumlu. Kendisine ‘borcu yoktur’ yazısı, tapu alındığı tarihe kadar olan dönem için verilmiş, peki ya sonrası? İşte sonrasının borçları da kendisine yazılmış.

Yani ben daireyi sattım benim ilgim yok diyemez. Ancak istenilen paranın yasal nedenlere dayanıp dayanmadığını inceleyecek. Bir yasa dışılık varsa buna itiraz edecek.

★ ★ ★ ★ ★

Daireyi tapuda yeni malike devrederse daireye ait ortak giderlerden kurtulacak, sonra da kooperatif ortaklığından ayrılacak, bununla da kooperatif giderlerinden kurtulacak.

Ancak bir davada tapulu dairesini sattıktan sonra kooperatif ortaklığından ayrılan birinin evinin kooperatife iadesi yönünde karar çıkmıştı. Benim hukuk anlayışıma sığmayan bir karardı ama ben bu hususta bir meslektaşımla işbirliği yaparak hareket etmesini öneririm, konu hassas bir konudur.

 


Geri Dön