19 / 04 / 2024

Körfez ülkelerinden Türkiye'ye yatırım 5 yılda 2,5 milyar doları buldu!

Körfez ülkelerinden Türkiye'ye yatırım 5 yılda 2,5 milyar doları buldu!

A-S Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş, yaptığı açıklamada 2015-2019 döneminde Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım miktarının 2,5 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.



A-S Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemlerde Orta Doğu coğrafyasında yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen, bölgede "güvenli liman" olarak ön plana çıkan Türkiye'nin, Körfez yatırımcılarının ilk adreslerinden biri olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Merkez Bankası'nın cari işlemler dengesi istatistiklerine göre Bahreyn, Irak, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın aralarında yer aldığı Körfez ülkelerinden Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarının son 5 senede 2,5 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Körfez ülkelerinden Türkiye ye yatırım 5 yılda 2,5 milyar doları buldu!

Coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin her zaman Körfez yatırımcılarının ilgi duyduğu pazarlardan biri olduğunu söyleyen Akkuş, "Bu ilgi doğrudan yatırım miktarlarına da yansıyor. Yıllara göre baktığımızda da son 3 yıldır rakamların istikrarlı biçimde arttığını görüyoruz. Bu da bölgenin genel yatırım iklimini düşündüğümüzde çok önemli bir gelişme." değerlendirmesini yaptı.

En büyük yatırım Katar'dan

Uğur Akkuş, son 5 senenin istatistikleri detaylı incelendiğinde, Türkiye'nin en fazla yatırım çektiği Körfez ülkesinin Katar olduğunu söyleyerek, "Aynı dönemde Katar’dan gelen toplam doğrudan yatırım miktarı 1,8 milyar dolar seviyesinde. Diğer yandan Körfez merkezli yatırımların yüzde 74'ü Katar'dan Türkiye'ye gelmiş durumda." dedi.

Katar'ı 342 milyon dolarlık yatırımla Kuveyt ve 205 milyon dolarlık yatırımla Birleşik Arap Emirlikleri'nin izlediğini dile geiren Akkuş, Umman ve Yemen'in ise son 5 yılda Türkiye'ye yatırım yapmayan Körfez ülkeleri olarak dikkati çektiğini belirtti.

Uğur Akkuş, Irak'tan Türkiye'ye gelen yatırımın da sadece 1 milyon dolar seviyesinde olmasının başlıca sebebinin "Irak'ın içinde bulunduğu iç karışıklıklar" olduğunu söyledi.

"Körfez ülkelerinden gelen yatırımın payı yüzde 12'ye çıktı"

Son zamanlarda bölgede yaşanan olağanüstü gelişmelerin de etkisiyle, Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımların 4 yıldır azaldığını söyleyen Uğur Akkuş, şöyle konuştu:

"Bu trende rağmen, Körfez ülkelerinden Türkiye'ye gelen yatırımların toplam içindeki payı da her geçen yıl artıyor. 2017'de Körfez'den gelen yatırımların payı yüzde 3,4 seviyesindeyken, bu rakam 2018'de yüzde 7,9'a, 2019'da ise yüzde 12'ye ulaştı. Önümüzdeki dönemde, bölgede istikrarın sağlanmasıyla, bölge ülkelerinden Türkiye'ye ciddi bir yatırım akışı başlayabilir. Yapacağımız doğru hamlelerle birlikte, yakın gelecekte bölgeden Türkiye'ye yılda 1 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekebiliriz."

"Bankacılık sektöründe yatırımı teşvik edecek düzenlemeler önemli"

Uğur Akkuş, Türkiye'ye bölgeden daha fazla yatırım gelmesi için özellikle bankacılık sektöründe yatırımı teşvik edecek bazı düzenlemelerin hayata geçmesinin önemine değinerek, "Bunun dışında Türk iş insanlarının da bölgeye gidip orada şirketler kurması, 'know-how'larını o ülkelere taşıması önemli." şeklinde konuştu.

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrasya coğrafyalarındaki tüm ülkelere Türkiye'den 4 saate ulaşmanın mümkün olduğunu dile getiren Akkuş, bunun yatırımın önünü açabilecek en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi.

 

Al Gazı Group Türkiye’de 100 milyon TL’lik yatırım yapacak!


Geri Dön