27 / 04 / 2024

Koronavirüsün 'Kamu İhale Sözleşmeleri'ne etkisi!

Koronavirüsün 'Kamu İhale Sözleşmeleri'ne etkisi!

Koronavirüs kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 2020/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi göre Kamu İhale Kanunu yayınlandı...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) salgınının yaygınlaşmasıyla her yeni gün yeni yasal düzen daha beraberinde geliyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 2020/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi göre Kamu İhale Kanunu yayınlandı.

Genelge kapsamında, kamu ihalelerinde iş alan müteahhitler (yükleniciler), ihalesini aldıkları işlerin sözleşmeye uygun olarak tamamlanmasıyla ilgili salgın sebebiyle zorluk yaşamaları hâlinde ilgili idareye başvuru yapıp mücbir sebep savunmasında bulunabilecek.

Milyonlarca hak sahibini ilgilendiriyor

Müteahhitlere verilen bu imkan sadece kamu ihalelerini değil; özel inşaat sözleşmelerini de yakından ilgilendiriyor. Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan yapı sahipleri için kanun kapsamında mağduriyet yaşayıp yaşamayacağını merak ediyor.

Uzmanlara göre, yapılan bu düzenleme konut sahipleri için mağduriyete yol açabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitle anlaşma yapan konut sahiplerinin, inşaatı zamanında teslim alma ihtimalleri daha da düşüyor.

Evi geç teslim edene cezai işlem

Birçok inşaat projesinde müteahhitler bu Genelge’ye dayanarak ek süre ya da fesih hakkını gündeme getirecek. Ancak inşaatın geç teslim edilmesi durumunda cezai şart uygulanacağı sözleşmede yazılı olacak.

Müteahhitlere ek süre ve sözleşmeyi fesih hakkı verildi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön