17 / 04 / 2024

Korsan emlakçılara dikkat!

Korsan emlakçılara dikkat!

Bankaların konut kredilerinde düşük faiz oranı kampanyalarını hayata geçirmesiyle beraber, ev sahibi olma hayalini kuranlar harekete geçti. Bazı vatandaşlar korsan emlakçılar yüzünden mağdur oldu. Emlak Danışmanı Ömer Boğa, sertifikalı emlakçı ile iş yapılması gerektiğini belirtti...



Bankaların konut kredilerinde düşük faiz oranı kampanyalarını hayata geçirmesiyle beraber, ev sahibi olma hayalini kuranlar harekete geçti. Kimi hayalindeki evi uygun fiyata alırken, kimi de korsan Emlakçılar yüzünden mağduriyet yaşadı.

Konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi ile birlikte korsan emlakçılar da harekete geçti. Malatya Sonsöz'den Ebubekir Atilla'nın haberine göre; ellerinde sözleşme nüshaları ile dolaşan korsan emlakçılar, ev sahiplerinin adına evleri kiralıyor. Hem ev sahibinden hem de satın alacak vatandaştan pay alıyor. 

Vergi ödemeden ve bu işin eğitimini almadan avantacılık yapan kişilere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Emlak Danışmanı Ömer Boğa, daha sonradan meydana gelecek sorunlarda muhatap bulabilmek için sertifikalı emlakçılar ile görüşmenin sağlıklı olacağına vurgu yapacak. 

EMLAKÇININ SERTİFİKALI OLANINA GİDİN

Doğru yatırım için doğru kişilerden fikir alınması gerektiğine vurgu yapan Boğa, “Emlak danışmanlığı konusunda eğitim almış, yurt içi ve yurt dışı geçerliliği tescil edilmiş sertifikalı kişilerdir. Pratik alanda uzman ise piyasada tanınan, yaptığı işlerle referans alabilen ve size yatırım önerisinde bulunabilen kişilerdir. Bir de bunlardan farklı olarak ayaklı emlakçı diye tabir ettiğimiz kişiler var ki onlar sizin sadece paranızın talibidir” açıklamasında bulundu. 

EMLAKÇIYA İLK SORUNUZ KAYITLI OLUP OLMADIĞI OLMALI

Mülkiyet alımında veya kiralama işleminde muhakkak aracı kişinin doğru seçilmesine dikkat edilemesi gerektiğini belirten emlak danışmanı Ömer Boğa, konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Bir tarafta vergisini düzenli ödeyen emlak odasına kayıtlı ülkesine ve milletine yararlı emlak danışmanları, diğer tarafta ise; ağabey orası o kadar etmez, ablacım bak şimdi diye cümleye başlayan size zaman ve para kaybettiren üstelik sizin üzerinizden ciddi paralar kazanmaya çalışan korsan emlakçılar! Bu kişilere dikkat edin. Gayrimenkul yatırımı ciddi bir iştir. Bir emlak ofisine gittiğinizde emlak danışmanına sormanız gereken ilk soru; emlak odasına kayıtlı olup olmadığıdır. Bunu belge ile ibraz etmesini mutlaka isteyiniz. Ardından yatırım önerisinde bulunmasını talep ediniz. Hizmet bedeli olarak ne kadar istediğini sorunuz. Şayet yüzde 2’nin üzerinde bir bedel talep ediyorsa,  pazarlama sürecinde yetki belgesi isteyerek sizin adınıza pazarlamaya çıkmıyorsa bilin ki o kişi korsan emlakçıdır. Bu şahıs yer gösterme belgesi imzalatmıyorsa mülkün sahibinden de yetki alamamıştır. Zaten mülk sahibini yetki almak için bilgisiyle ikna edememiş bir emlak danışmanı sizi nasıl alım yapmaya ikna edecek?"

HER İŞİ BELGE İLE YAPIN

Ömer Boğa, sözlerini şöyle tamamladı:

"Empati kurun siz emlak danışmanlığı yapsaydınız, verginizi ödeyip yasal evraklarınızla hizmet verseydiniz ve korsan emlakçılar vatandaşları dolandırıp hakkınızı gasp etseydi ne düşünürdünüz? İşlemlerini yasal olarak yapan ve yasaya uygun hareket eden emlak danışmanları daha çok kazanmak istemiyor mu? İnsan bu elbette ister ama dürüstlük ilkesine sahip oldukları için bunu sizden talep etmezler. Ancak korsan emlakçılar pazarladığı mülkün fiyatının çok üzerinde bir fiyat ister ve alıcının parasına satıcının ise mülküne ortak olur. Büyük emek harcayarak aldığınız mülkü satarken, dişinizden tırnağınızdan artırarak biriktirip bir gayrimenkul alırken paranızı ve zamanınızı bu kan emicilere kaptırıp ziyana uğramanın alemi nedir? Sizden yetki isteyen emlak danışmanından korkmayın. Bilin ki en ufak bir yanlışında mahkemede hakkınızı arayabileceksiniz. Diğer türlü bir pazarlama yönteminde ise belgelerle ispat edemediğiniz için hakkınızı göz göre göre gasp ettireceksiniz."

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesinde şartlar neler?

Ev alacaklar dikkat! 'Ev alıyorum' derken dolandırılmayın!


Geri Dön