19 / 04 / 2024

Korunan alanların yönetim sorunu TBMM'de!

Korunan alanların yönetim sorunu TBMM'de!

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Koruma statüsü bulunan alanlarla ilgili olarak Bakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında görev ve yetki karmaşası bulunduğu iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Korunan alanların yönetim sorunu TBMM de!


CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Koruma statüsü bulunan alanlarla ilgili olarak Bakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında görev ve yetki karmaşası bulunduğu iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı.


Durmaz sorularının Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Durmaz önergesinde "Korunan alanlar konusunda Türkiye'de ciddi bir yönetim karmaşası olduğunu görüyoruz. 2011 yılında çıkarılan 644 ve 645 sayılı KHK’lar ile bakanlıkların yapılarında bazı değişikliklere gidildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ’nın görev ve yetkileri değiştirildi. Bu kapsamda, Bakanlığınıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü var. Benzer şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ’nda ise Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü var.


Yasaya baktığımızda Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmek ve bu alanlara dair her tür ve ölçekte planı yapmak, onaylamak bu genel müdürlüğe yani başka bir Bakanlığa ait. Ancak diğer taraftan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 'nün de ülkemizdeki milli parklar, sulak alanlar, tabiatı koruma alanları, tabiat parkları gibi koruma altındaki alanlarda benzer yetkileri olduğunu görüyoruz." diyerek 3 soru sordu.


Durmaz'ın soruları

1- Söz konusu görev ve yetki çatışmalarını ortadan kaldırmak için nasıl bir çalışma yapacaksınız? Özellikle Avrupa Birliği çevre ve doğa koruma mevzuatına uyum çerçevesinde de bu bütünlüğü sağlamanız ve bu hassas alanları en iyi şekilde yönetmeniz gerekiyor.


2- Bu konuda ne gibi çalışmalar yapacaksınız?


3- Bu yetki karmaşasını ortadan kaldırmanız gerekmiyor mu?





Geri Dön