29 / 03 / 2024

Kovid-19 döneminde kat malikleri toplantısı yapılır mı?

Kovid-19 döneminde kat malikleri toplantısı yapılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper '148 daireli sitenin yönetim kurulundayım. 2021 yılı Ocak ayında pandemi nedeniyle toplantıyı yapmamız mümkün mü? İstanbul Valiliği’ne yazı İle sordum ama şimdiye kadar yazılı bir cevap gelmedi. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper '148 daireli sitenin yönetim kurulundayım. 2021 yılı Ocak ayında pandemi nedeniyle toplantıyı yapmamız mümkün mü? İstanbul Valiliği’ne yazı İle sordum ama şimdiye kadar yazılı bir cevap gelmedi. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?' sorusunu yanıtladı.

148 daireli sitenin yönetim kurulundayım. 2021 yılı Ocak ayında pandemi nedeniyle toplantıyı yapmamız mümkün mü? İstanbul Valiliği’ne yazı İle sordum ama şimdiye kadar yazılı bir cevap gelmedi. Bu konuda sizin görüşünüz nedir? l M.Y.

***

Bilindiği gibi kat malikleri toplantısı, çok büyük çoğunlukla yılın başında yani ocak ayı içinde yapılır. Şimdilerde aralık ayının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde bu toplantı hazırlıkları başlamış durumda. İyi ama pandemi nedeni ile sıkıntılı günler yaşıyoruz. Okuyucumun örneğini ele alırsak 148 daireli sitede bu toplantı nasıl yapılır? Kat maliklerinin ‘yarısı katıldı’ diyelim, her birinin arasında 1.5-2 metre olması lazım.

Kovid-19 döneminde kat malikleri toplantısı yapılır mı?

Bunları bir masa etrafında karşılıklı oturtsak yan yana 74 kişi düşer. Aralarına 2 metre mesafe koysak 148 metre eder. Hadi diyelim ki bir salonda topladık, 74 kişinin her biri için 9 ile 16 metrekare arası yer gerekir. Peki bu toplantı nasıl yapılır? Bunun yanıtı yoktur, zira bu en iyimser hesaptır. 148 bağımsız bölümden fazla bağımsız bölüme sahip yüzlerce site var.

Aileler arasında yılbaşı toplantısının ‘yapılamaz’ kabul edildiği günümüzde, bu kadar kişiyi biraraya getirmek mantıklı mı? Hayır değil! Ben fikrimi şöyle açıklayayım: Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29’uncu maddesinde bir cümle var. ‘Toplu yapılarda ise kurullar en geç iki yılda, bir defadan az olmamak üzere yönetim planlarında gösterilen zamanlarda böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır’ diyor.

Yani kat mülkiyeti mevzuatı içinde ‘iki yılda bir toplanma’ diye bir kayıt var. O halde bu madde, pandemi dönemi için yani olağanüstü bu durum için de uygulanmalı. Kurumların genel kurulunu erteleyen irade bu konu hakkında da bir açıklama yapmalıdır.

Zira binlerce binada on binlerce kişinin toplanması ve ne kadar önlem alınırsa alınsın, virüsü birbirine bulaştırma riski taşıyacağı bir gerçektir. Vakit varken bu husus gözönüne alınmalı, kat maliklerinin birbirine düşüp yaygın bir ihtilafa meydan verilmeden bu iş çözümlenmelidir.


Geri Dön