23 / 04 / 2024

Koronavirüste kat malikleri toplantısı nasıl yapılmalı?

Koronavirüste kat malikleri toplantısı nasıl yapılmalı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Sitemizdeki tüm binalarda bina temsilci/ yöneticilerinin değiştirilmesi, sonuçta da site yönetim kurulunun değiştirilmesi gündemde. Bina kat malikleri toplantısı nasıl ve ne şekilde yapılmalı? Yapılması için hangi kurumdan izin alınmalı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Sitemizdeki tüm binalarda bina temsilci/ yöneticilerinin değiştirilmesi, sonuçta da site yönetim kurulunun değiştirilmesi gündemde. Koronavirüs engeline takıldık mı? Yani bina kat malikleri toplantısı nasıl ve ne şekilde yapılmalı? Yapılması için hangi kurumdan izin alınmalı? Kat Mülkiyeti Kanunu ve ilgili mevzuat bu konuda ne der?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Koronavirüste kat malikleri toplantısı nasıl yapılmalı?

Sitemizdeki tüm binalarda bina temsilci/ yöneticilerinin değiştirilmesi, sonuçta da site yönetim kurulunun değiştirilmesi gündemde. Koronavirüs engeline takıldık mı? Yani bina kat malikleri toplantısı nasıl ve ne şekilde yapılmalı? Yapılması için hangi kurumdan izin alınmalı? Kat Mülkiyeti Kanunu ve ilgili mevzuat bu konuda ne der?

E.T.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun binası şöyle beş-altı bağımsız bölümlü olsa aranıza sosyal mesafe (bunun doğrusu güvenlik mesafesi) koyarak ve maskelerinizle toplantı yapın diyeceğim ama bir siteden söz ediyor. Kimbilir kaç bağımsız bölüm var. Şu sıralar olağanüstü günler yaşıyoruz.

Böyle zamanlarda olağanüstü önlemler alınır. Doğrusu yasalarımızda bir salgında toplantıların nasıl yapılacağı yazılmış değil ama iki tavsiyem olabilir. Birincisi, madem ki bir siteden söz ediyoruz Kat Mülkiyeti Kanunu’nda toplu yapılarda kat malikleri kurulunun iki yılda bir yapılabileceği hükmü var (Madde 29). Bu maddeye göre toplantıyı önümüzdeki yıla erteleyebilirsiniz.

★ ★ ★ ★ ★

İkincisi, olağanüstü durum öyle bir hal almış ki sadece bizde değil dünyada insanların bir araya gelmesi adeta yasaklanmış. Bizde ise İçişleri Bakanlığı’nın 16.03.2020 tarih ve E. 5361 sayılı ‘Koronavirüs Tedbirleri’ konulu genelgesi ile sivil toplum kuruluşlarının (dernek, vakıf) genel kurulları ve eğitimler de dahil insanları toplu olarak bir araya getiren (icra-i zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç) her türlü toplantı ve faaliyetleri, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca 16.03.2020 saat 24:00 itibarıyla geçici süreyle durdurulmuştur.

Bu genelgeye göre de böyle bir toplantı yapılamaz. Bu toplantılar, serbest bırakıldığı açıklanan yeni bir genelgeye kadar ertelenecektir. Normal şartlara döndüğümüzde ise bu toplantı için herhangi bir makamdan izin alma gereği olmayacaktır. Her şeyden önemli olan insan hayatı ve sağlığıdır.


Geri Dön