29 / 03 / 2024

Kovid-19'la arsa fiyatları katlandı!

Kovid-19'la arsa fiyatları katlandı!

Pandemi döneminde büyük şehirlerde, birikimiyle arsa yatırımı yapan oturacağı evi kendisi inşa ettirmek isteyenlerin artması; arsa ve arazi fiyatlarını rekora götürdü. Peki fiyatlar nasıl değişti? İşte detaylar...



Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisiyle beraber gayrimenkul tercihleri de değişti. Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün haberine göre; balkonlu, bahçeli müstakil evler konularda ön plana çıkarken, iş yeri tarafında daha küçük metrekareli az katlı ofislere ilgi arttı. 

Pandemi döneminde büyük şehirlerde, birikimiyle arsa yatırımı yapan oturacağı evi kendisi inşa ettirmek isteyenlerin artması; arsa ve arazi fiyatlarını rekora götürdü. Gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa'nın verilerine göre, Türkiye genelinde son bir yılda konut imarlı arsa fiyatları yüzde 37, arazi fiyatları yüzde 24 arttı. Ortalama arsa metrekare fiyatı 701 TL, arazi metrekare fiyatı ise 51 TL olarak kaydedildi.

Kovid-19 la arsa fiyatları katlandı!

İZMİR’DE BİN 53 TL

Türkiye çapında üç büyük ildeki arsa ve arazi fiyat değer değişimleri farklılaştı. Ankara, arsada yıllık yüzde 35 değer artışıyla dikkat çekerken, arazide yüzde 11 oldu. Ortalama metrekare fiyatı arsada 414 TL, arazilerde 42 TL'ye çıktı. Arazi fiyatları artan İzmir’de yıllık değişim arsada yüzde 29, arazide yüzde 24 olurken; ortalama metrekare fiyatı arsada 1.053 TL, arazide 82 TL olarak kaydedildi. 

Kovid-19 la arsa fiyatları katlandı!

İSTANBUL HIZ KESTİ

Nüfusu 15 milyonu geçen İstanbul’da yıllık değer değişimi arsada yüzde 19 olarak kaydedildi. Fakat Kovid-19 vakalarının da yüksek olduğu şehirdeki arazi fiyatlarındaki değer artışı düşük kaldı. İstanbul’da son bir yılda arazi değer değişimi yüzde 2’lik artış gösterdi, Ankara, Bursa, Aydın, Çanakkale gibi illerin gerisinde oldu. Tarla, bağ, bahçe fiyatında son bir senede yaşanan değer artışı Ankara’da yüzde 11, İzmir’de yüzde 24, Bursa’da yüzde 16, Aydın ve Muğla’da yüzde 29, Antalya’da yüzde 35, Balıkesir’de yüzde 39, Çanakkale’de yüzde 33 olarak kaydedildi. Yine de İstanbul, ortalama metrekare fiyatı arsada 1.572 TL, arazilerde 150 TL ile en yüksek değerini korumayı sürdürdü. 

TARLADA BAHÇEDE BALIKESİR ÖNDE

Koronavirüs pandemisinde uzaktan çalışmanın yaygın hale gelmesiyle yazlık bölgelerde geçirilen vakitler de arttı. Endeksa’nın analizine göre, yazlık bölgelerdeki arsa ve arazilerde yaşanan değer artışı Türkiye ortalamasını katladı. 

En fazla artış Antalya’da görülürken, bu şehirde arsa fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 59, arazide yüzde 35 oldu. Söz konusu artışla Antalya’da arsaların ortalama metrekare fiyatı 796 TL, arazilerini 65 TL olarak gerçekleşti. 

Kovid-19 la arsa fiyatları katlandı!

Antalya’yı en fazla değer artışı ile Muğla takip etti. Muğla’da son bir senede arsa fiyatları yüzde 53, arazi fiyatları yüzde 29 arttı. Muğla’da arsaların ortalama metrekare satış fiyatı 886 TL, arazilerin ortalama metrekare satış fiyatı 67 TL olarak kaydedildi. 

Kovid-19 pandemisiyle beraber Aydın’da en fazla talep gören bölgelerden oldu. Endeksa’nın verilerine göre, Aydın’da söz konusu dönemde arsa fiyatları yüzde 49, arazi yüzde 29 arttı. Aydın’da arsaların ortalama metrekare satış fiyatı 757 TL, arazilerde 45 TL oldu. 
Tarla, bağ bahçe arazisinde ise en çok değer artışı Balıkesir'de yaşandı. Son bir senede değer artışı yüzde 39 olarak kaydedilirken, ortalama metrekaresi 36 TL’ye yükseldi. Balıkesir’i Çanakkale yüzde 33 değer artışıyla ikinci sırada izlerken, arazi ortalama metrekare fiyat 48 TL’ye çıktı.

Gayrimenkul sektöründe rekor beklentisi!

 


Geri Dön