27 / 04 / 2024

Köy arazilerinin emlak vergisi olur mu?

Köy arazilerinin emlak vergisi olur mu?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler bu kanun hükümlerine göre Emlak Vergisine tabi tutuluyor. Peki, Köy arazilerinin emlak vergisi olur mu? Köy arazileri emlak vergisinden muaf mı?



Köy arazilerinin emlak vergisi olur mu?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler bu kanun hükümlerine göre Emlak Vergisine tabi tutuluyor.


Emlak vergisi taşınmaz mal sahipleri tarafından yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisinde bazı geçici ve daimi muafiyetlikler bulunuyor. Peki, Köy arazilerinin emlak vergisi olur mu? Köy arazileri emlak vergisinden muaf mı?


Emlak vergisi kanunu kapsamında yer alan madde 4/u ve 14/g gereğince belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve araziler için emlak vergisi ödenmiyor. Ancak, söz konusu bina ve arazilerin kiraya verilmesi durumunda muafiyetlik kalkıyor. 


Madde: 4/U

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Madde: 14/G

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.) 



Emlak vergisinden muaf olan köy belediye olursa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön