19 / 04 / 2024

Köye nasıl ev yapılır?

Köye nasıl ev yapılır?

Köyde bir arsanız olduğu ve üzerine bir ev inşa etmek istediğinizi düşünelim. Bu durumda köye nasıl ev yapılır? Köyde ev inşa etmek için nereden ve nasıl izin alınır? İşte yanıtı..



Köye nasıl ev yapılır?

Köyde bir arsanız olduğu ve üzerine bir ev inşa etmek istediğinizi düşünelim. Bu durumda köye nasıl ev yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


İmar Kanunu ve yönetmelikleri gereğince bir arsa üzerinde ev inşa edilebilmesi için bazı koşullar aranıyor. Köyde ev inşa etme prosedürü Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor. 


Yönetmelik gereğince köyde bir arsaya ev yapma koşulları arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içerisinde veya dışarısında olmasına bağlı olarak farklılık gösteriyor.


Belediye Mücavir Alan Sınırları Dışında Planı Bulunmayan Köy ve Mezraların Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Esaslara göre; Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik (meskun) alanını tanımlarken; bu çizgi ile 100 m. dışından geçirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il idare kurulunca karara bağlanan sınırın içinde kalan alan köy yerleşik alanı civarını tanımlıyor. 


Peki, köye nasıl ev yapılır? Köy yerleşik alanı içinde bir arsaya ev yapmak için nereden izin alınır?


Arsanın köy sınırları içerisinde olması durumunda sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii vb. köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi tutulmuyor. Ancak , yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması ve köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.


Yukarıdaki sayılan yapılar dışındaki ruhsata tabi yapılara inşaat ve yapı kullanma izni, valiliklerce veriliyor. 


Köy yerleşik alan sınırları içinde yapılaşma şartları şu şekilde sıralanıyor:


- Köy ve mezarlıkların yerleşik alanları içinde yapılacak ifraz işlemlerinde , parsel genişlikleri 10.00 m’den , parsel derinlikleri de 20.00 m 'den az olamaz.


- İfraz suretiyle meydana gelecek yol , otopark , yeşil alan gibi yerle düzenleme ortaklık payı köy tüzel kişiliği adına bedelsiz terk edilir. Bu oran parselin % 35 ‘inden fazla olamaz.


- Bina cephe ve istikametlerinin , köy mevcut teşekkülü esas alınarak taahhütname alınarak tayin ve tespitine köy ihtiyar heyeti yetkilidir.


- İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.


- Köy ve mezarların yerleşik alanlarında taban alanı kat sayısı (müştemilat da dahil) %50’yi geçemez. 


Köyün belediye olması halinde arazilerin durumu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön