27 / 04 / 2024

Kripto para borsalarına yeni formül!

Kripto para borsalarına yeni formül!

Türkiye, Takasbank gibi benzeri formül oluşturarak kripto para borsasında faaliyet gösteren firmaların yetkilerini sınırlandırmayı hedefliyor. 



Thodex skandalının ardından kripto para borsasında yaşanan dolandırıcılık skandalı ile ilgili çalışmalar başladı. Sputnilnews'te yer alan habere göre; Türkiye, Takasbank benzeri bir kurumsal yapı kururak bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin kripto paraları saklama ve transfer yetkilerini sınırlandırmayı hedefliyor. 

Ek olarak diğer formüller arasında şirketler için önemli sermaye şartları ve bankalarla birlikte çalışmalarına yönelik düzenleme de yer alıyor.

Kripto parayla mücadele kapsamında izlenecek yol haritası belli olmaya başladı. Üst düzey yetkili, Türkiye’nin birkaç hafta içerisinde konuyla ilgili çalışmasını sonuçlandıracağını ve dünyada kripto para piyasalarıyla ilgili regülasyonu tamamlayan ilk ülkelerden biri olacağını belirtti. 

30 Nisan itibarıyla kripto varlıkların ödemeler Merkez Bankası tarafından yasaklanmıştı.  Bu kararın sonrasında şirketlerin kuruluşundan, çalışma alanlarına kadar bir dizi alanda değişiklikler gündeme gelecek. Yetkilinin verdiği bilgilere göre düzenleme ile ilgili üç ana başlıkta adımlar da ele alınacak. 

Şirketler sadece alım satımlara aracılık yapabilecek 

Gündemde olan ilk formül şirketlerin kripto paraları saklama veya başka adreslere nakletme yetkilerinine sınır konulması,  Bu kapsamda Takasbank benzeri bir yapı oluşturulabilir. Buna göre, pazarda faaliyet gösteren şirketler sadece alım satımlara aracılık yapabilecek fakat müştelerin paraları konusunda herhangi bir karar veremeyecek.

Hükümetin gündeminde yer alan ikinci adım şirketlerin sermaye yapılarıyla ilgili. Türkiye, Thodex örneğinde oldukça düşük sermayelerle kripto pazarı kurulabileceğini tanık oldu. Yetkili, 'Bu alanda bankalardan daha zayıf, bankacılık sisteminin yanına bile yaklaşamayacak bir işleyişe izin verilmeyeceğini' vurguladı.

Kripto para borsalarına yeni formül!

Bankalara piyasaya giriş için yeşil ışık 

Aynı yetkili ayrıca bankaların da bu pazara yönelebileceğini ve burada faaliyet gösterebileceklerini aktardı. Yetkilinin verdiği bilgiye göre coin alış-verişi, bunların bir tasarruf aracı olarak kullanılması da belli ölçütlere bağlanabilir.

Çalışmalarda düşünülen  üçüncü temel konu ise kripto borsa sahiplerinin taşıması gereken şartlarla ilgili.

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’in eğitim durumunun 'liseden terk' olduğuna vurgu yapan yetkili, böylesine karmaşık bir piyasada bu eğitim düzeyindeki girişimcilerin kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Regülasyon çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerileri doğrultusunda MASAK, SPK ve Hazine arasında yürütülüyor. Bakanlık, konuya ilişkin değerlendirmede bulunmadı.

Kripto para piyasasında yatırımcı korunmalı!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön