20 / 04 / 2024

Kripto para devri kapanacak mı?

Kripto para devri kapanacak mı?

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, büyüklüğü 3 trilyon doları aşan kripto para piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Zelyut, ''Müzik durduğunda umarım bunların yatırımcıları oturacak bir koltuk bulur'' diye konuştu.



Kripto para piyasasının büyüklüğü 3 trilyon doları aştı ve rekora imza attı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Dilay Hatip'in haberine göre;  CoinGecko verilerinde, dün sabah saatlerinde toplam kripto pazarı 3.01 trilyon dolara ulaştı ve rekor kırdı. Binance Coin ve Solana'nın son 1 haftada yüzde 20'den fazla yükselişinde Ethereum ve Bitcoin'in yüzde 3'ten fazla artması rekordu etkiledi. Bitcoin 67 bin doları test ederken, Ethereum da 4 bin 750 dolardan fazla fiyatla işlem görmeye başladı.

Kripto para devri kapanacak mı?

Yeni haftaya rekor artışlarla giriş yapan kripto para piyasasına ilişkin açıklamalarda bulunan Ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Amerikan hazinesi ya da Çin Merkez Bankası para basma gücünün kendilerine verdiği senyoraj hakkından kolay kolay vazgeçmeyecek.İşte bu yüzden biz Çin'de Bitcoin'i yasaklayan birtakım tedbirler de gördük. Sözün özü bu para birimleri uluslararası ticarette, legal ticarette yer buldukları ölçüde yaşayacaklar ama kara parada, illegal aktivitelerin içinde yer aldıkları sürece de milli devletler tarafından yasaklanmaya başlanacak ve dünyada daha küçük ülkelerde kullanılacak" diye konuştu.

Kripto para devri kapanacak mı?

'UMARIM BUNLAR OTURACAK BİR KOLTUK BULUR'

Zelyut, "Büyük merkez bankaları kendi dijital paralarını da çıkarma hazırlığında, işte önümüzdeki dönemde bu para birimlerini bekleyen bir sınavda bu olacak. Çünkü kurulu milli devletlerin çıkarttığı dijital paralar kanun gücüyle desteklendiği için, oradaki mal ve hizmet ticaretinde kullanılacak. Tabloya baktığımda yükselişin ve bunların popüler olma nedenlerinin ne yazık ki özellikle de bu salgında basılan 4 trilyon doların gidecek adres araması, bir yatırım aracı haline gelmeleri, bir çılgınlık haline gelmeleri olduğunu görüyoruz. Müzik durduğunda umarım bunların yatırımcıları oturacak bir koltuk bulur. Çünkü çok ciddi çıkışlar olduğu gibi, ciddi düşüşler de olacak. Hangileri geleceğe kalacak tabiiki mal ve hizmet mübadelesinde fonksiyonu olabilecekler ayakta duracak diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Kripto para devri kapanacak mı?

'SAADET ZİNCİRİ BİR GÜN BİR YERDE KIRILACAK'

Bitcoin'in ana görevinin mal ve hizmet arasındaki değiş dokuşa yardımcı olması öngörülürken şimdi birer yatırım aracı haline gelmesi, dolayısıyla bir anda fiyatların yükselmesinin de çok büyük bir ilgiye neden olduğunu belirten Zelyut, "Aynı Osmanlı Dönemi'nde Hollanda'da yaşanan lale çılgınlığı gibi bir durum söz konusu. Zamanında köylü de memur da çiftçi de lale soğanına yatırım yapmıştı. Bu lale çılgınlığına benzer yüksek bir fiyatlama görüyoruz. Çünkü toplumun her kesimi para kazanmak için bunlara giriyor. Dolayısıyla buradaki saadet zinciri bir gün bir yerde kırılacak. Ama şunu da kabul ediyorum, bu para birimlerinden bazıları geleceğe de taşınacak, ve gelecekte esas fonksiyonları olan mal ve hizmet değiş-tokuşuna yardımcı olacaklar. Ama tabii o noktaya kadar fiyatlarda çok büyük dalgalanmalar görülecek" ifadelerini kullandı. 

Kripto para devri kapanacak mı?

'HER ŞEYİN BİTTİĞİ GERÇEĞİYLE DE UYANABİLİR'

"Para bol olunca insanlar gidecek adres arıyor. Eskiden altına giderlerdi, şimdi altından ziyade daha popüler olan, çok keskin getirileri karşımıza çıktığı için bir Bitcoin furyası başladı. Ben merkeziyetsiz finans denilen şeyi reddetmiyorum. Bunun kapitalizmin sürecinde gereklilik olduğunu da görüyorum. Ama hangilerinin kalacak olacağına cevabı ekonomik aktivitelerde kullanılıp kullanılmadığı verecek" diye konuşan Zelyut, Bitcoin'in güvenilirliği hakkında ise, "Güvenilirliği konusunda benim ciddi soru işaretlerim var. Çünkü kaynağı belli değil, bunu kim çıkarmış? Otorite kimdir? Bunlar belirsiz, dolayısıyla bunlar çok büyük cüzdanlarda taşınıyor. Şimdi bu cüzdanları kıymetleri yukarıdan satıp düşükten aldıklarını da görüyorum ben piyasada. Dolayısıyla bu cüzdan sahipleri kimdir? Neyin nesidir? Bunlar büyük bir soru işareti o yüzden bir sabah çok keskin düşüşlerle de, her şeyin bittiği gerçeğiyle de uyanabilirler" açıklamasında bulundu. 

Kripto para devri kapanacak mı?

'BOL LİKİDİTE YOK'

2022 yılında piyasadaki paranın azalacağını ileri süren Zelyut, "Yeni yılda Özellikle 2022'den sonra Amerikan merkez bankası faizi arttırdığı sürece piyasadaki para miktarı biraz azalacak. Para miktarının azalması altını, borsayı ve bu coini de bir şekilde baskı altına alacak diye düşünüyorum. Geçmişte yaşadığı parlak çıkışları çok devam ettirecek, bol likidite yok" şeklinde konuştu.

Ether’de yeni rekorlar bekleniyor!

Bitcoin rekor tazeledi!

Kripto para yatırımcılarına sanal dolandırıcılık uyarısı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön