27 / 04 / 2024

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

Hackerlar kripto varlık platformu Poly Network’ün sistemine sızdı ve yaklaşık 600 milyon dolarlık kripto para çaldı. 600 milyonunu çaldıran şirket, hackerlara çağrıda bulundu. 



Hackerlar, merkezi bulunmayan finans (DeFi) dünyasında şimdiye kadarki en büyük hırsızlığa imza atarak, Poly Network ismiyle faaliyette bulunan ve kullanıcıların blok zincirlerle coinleri takas etmelerine imkan sunan bir platform üzerinden yaklaşık 600 milyon dolarlık kripto parayı çaldı.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Poly Network, Twitter’da yayınlanan bir mektupta on binlerce insanın saldırıdan etkilendiğine dikkat çekti. 

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

Şirket, hacklenmesinin ardından Twitter’da yayımladığı mektupta, hackerlara çağrıda bulunarak, “Sevgili hackerlar, sizinle iletişim kurmak ve çalınan değerleri geri almak istiyoruz. Çaldığınız tutar, küresel çapta güvenlik güçlerinin sizi takip etmesine sebep olacak. Kripto para camiasından on binlerce kişiden para çaldınız. Bizimle konuşmalı ve bir çözüm aramalısınız” diye konuştu.

Çalınan Ethereumlara erişilemezken; 33 milyon dolarlık Tether, kripto sağlayıcı kuruluş tarafından donduruldu ve hackerların kullanamayacağı duruma getirildi.

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

BİNANCE’DAN AÇIKLAMA

Soygunun kripto para tarihinde görülen en önemli güvenlik problemlerinden biri olması sebebiyle konuya diğer kripto para borsaları da dahil oldu.

Binance CEO’su Changeng Zhao, Twitter’da gerçekleştirdiği açıklamada, Binance dahil kripto borsalarının Poly Network’e yardım etmeye hazır olduğuna vurgu yaptı.

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

PARAYI GERİ ALMAK ÇOK ZOR

Blockchain analiz sağlayıcısı Elliptic’in kurucu ortağı Tom Robinson da konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Bilgisayar korsanı, çalınan varlıkları sabit paralar da dahil olmak üzere diğer varlıklara dönüştürmek için merkezi olmayan borsaları kullanmaya başladı. Sabit coinler gibi tokenler da teorik olarak gerçek sahiplerine iade edilebilir ancak çalınan Ether için bu mümkün değil. Ancak paraya çevrilmek üzere merkezi bir borsaya gönderilirse bu fonları ele geçirmek mümkün olabilir.”

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

MERKEZİYETSİZ BORSALAR GÜVENLİ Mİ?

Kripto para işlemleri için genellikle iki çeşit borsa kullanılıyor. Merkeziyetsiz finans anlamını taşıyan DeFi ve merkezi borsa anlamında olan CEX türü alım satım platformları ile insanlar kripto alım satımı gerçekleştiriyor. CEX’lerde kripto paraların listelenmesi, hangi paritelerde listeleneceği, kripto para kullanıcılarına ilişkin kararların alınması bir yönetimce belirleniyor.

Merkeziyetsiz borsalarda ise altyapı hizmeti haricinde bütün kararlar, al sat emirleri kullanıcıların hakimiyetinde. Bu çeşit borsalarda kimlik ve kripto cüzdan bilgileri kendi veritabanı içinde bulundurulmaz.

Bu saldırı ise merkeziyetsiz borsalaların güvenliğine ilişkin soru işaretleri yarattı. Bu olaydan 7 yıl önce de MT Gox adlı borsadan 460 milyon dolar çalınmış ve şirket iflas etmişti.

Kripto para tarihindeki en büyük soygun: 600 milyon dolar çalındı!

SALDIRILAR ARTIYOR

Kripto güvenlik şirketi CipherTrace’e göre, bu sene toplam hack ve hırsızlık kripto saldırılarının yüzde 60’ı aşkını DeFi’lere gelen saldırılar meydana getirdi. Bu rakam, kripto güvenlik şirketi CipherTrace’e göre 2020 yılında yüzde 20 olarak kaydedildi.

2021 yılının ilk 5 ayında gerçekleştirilen hırsızlık 2020 yılının tamamındaki hırsızlık miktarını geçti. İlk beş ayda DeFi’lere yapılan hacklemelerden çalınan para 156 milyon dolar olarak kaydedilirken; 2020 yılının tamamında çalınan para 129 milyar dolar olarak gerçekleşti.

DeFi uygulamalarında yaklaşık 80 milyar dolar olduğu öngörülüyor.

Ethereum, Bitcoin'in tahtını alacak mı?

Kripto para yatırımcıları dikkat! İşte en büyük risk!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön