20 / 04 / 2024

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Ekonomist Dergisi yazarı Abdulkadir Kahraman, kripto para piyasaları için  öngörülen yasanın nasıl olması gerektiğini kaleme aldı. İşte Abdulkadir Kahraman'ın 'Kripto varlıklar için nasıl bir yasa olmalı başlıklı yazısı...



AB'DEN KRİPTO VARLIKLARA DÜZENLEMELER

AB Konseyi, 24.11.2021 itibarıyla "dijital finans paketi" ile “Kripto Varlık Piyasalarına ilişkin Düzenleme" (Markets in Crypto Assets, MICA) ve "Dijital Faaliyet Dayanıklılık Kanunu" (Digital Operational Resilience Act, DORA) olarak adlandırılan iki teklifi kabul etti.

AB MÌCA teklifi ile kripto varlıklarla ilgili hizmetlerin gerçekleştirilmesi ve sunulmasına ilişkin çerçeve oluşturmak suretiyle, yenilik ve adil rekabetin desteklenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, kripto varlık piyasalarında ileri düzeyde tüketici ve yatırımcı koruması ile piyasa bütünlüğünü sağlamanın yanı sıra kripto varlıkların ve finansal piyasalarda dağıtık defter teknolojisine dayalı çözümlerle yaygın bir kullanimdan kaynaklanabilecek finansal istikrar ve para politikası risklerine karşı önlem almayı hedefliyor.

Kripto para yasası nasıl olmalı?

MICA ayrıca kripto varlıkları "varlık referansli jeton" ve "e-para jetonu" olarak tanımlıyor. Ayrıca, e-para jetonlarının AB'de halka arz edilebileceğini veya yalnızca ihraççinin bir kredi kuruluşu veya bir "elektronik para kuruluşu” olarak yetkilendirilmiş olması durumunda bir kripto varlık alım-satım platformunda işlem görmesine izin verileceğini ve yetkili mercilere "izahname" sunması gereğini düzenliyor. Eğer e-para jetonları ihracı 5 milyon Euro altında bir ihraçsa bir izahname aranmayacak.

DORA teklifiyle ise finansal hizmetlerde devam eden dijitalleşme doğrultusunda finansal sektör kuruluşlarının dijital faaliyet dayanıklılığını güçlendirmeyi hedefliyor. Özellikle DORA, bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) ile ilgili risklerin sıkı ve sağlam şekilde düzenlenmesini içeriyor. Bu çerçeve, finansal kuruluşların dijital risk yönetimini derinleştirecek ve BİT risk yönetimi uygulamalarını geliştirecek ve düzene sokacak kapsamlı bir test oluşturacak. BİT sistemleri, denetçilerin finansal kuruluşların karşılaştığı siber riskler ve BiT ile ilgili olaylar karşısındaki farkındalığını artırmak ve ayrıca AB denetim kurumlarına, finansal kuruluşların BİT üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarına bağımlılığından kaynaklanan riskleri denetleme yetkisi veriyor.

Kısaca DORA'nın gayesi, siber saldırıları önlemek ve azaltmak için tüm işletmelerin bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili her türlü aksama ve tehdide dayanabilmelerini sağlayacak dijital faaliyet direnci konusunda düzenleyici bir çerçeve oluşturmak şeklinde açıklanıyor. AB'nin önerisi hem ihraççılar hem de platformlar için oldukça detaylı düzenlemeler içeriyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön