25 / 04 / 2024

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Ekonomist Dergisi yazarı Abdulkadir Kahraman, kripto para piyasaları için  öngörülen yasanın nasıl olması gerektiğini kaleme aldı. İşte Abdulkadir Kahraman'ın 'Kripto varlıklar için nasıl bir yasa olmalı başlıklı yazısı...



TÜRKİYE'NİN "KRİPTO VARLIK TEKLİF TASLAĞI"

2021'in özellikle son günlerinde basına yansıyan açıklamalardan Türkiye'nin kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin Ocak 2022 itibarıyla gerçekleştirileceği anlaşılıyor. Bu çerçevede, bazı teklif taslakları ortaya çıktı ve bunlar incelendiğinde kripto varlık düzenlemelerinin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na (SPK) eklemelerle yapılacağı görülüyor. Teklif taslağında SPK'nun üçüncü maddesindeki tanımlara, "cüzdan, kripto varlık, kirpto varlık alım satım platformu, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve kripto varlık saklama hizmeti" tanımları ekleniyor.

Ayrıca kripto varlıklar ile ilgili kanuna eklenen maddelerle "Kripto varlık alım satım platformları", "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının usulsüz işlemlerinde uygulanacak tedbirler", "Izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti", "Zimmet", "Kripto varlıklara ilişkin şahsi sorumluluk" ve "Kripto varlıklara özel soruşturma usulleri" gibi daha çok "kripto varlık alım-satım platformları" ile ilgili şartlar ve kötüye kullanmaya ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

Kripto para yasası nasıl olmalı?

Tüm dünyada piyasa değerleri ve işlem hacmi ciddi boyutlarda artan bir varlık türü ile ilgili düzenlemenin AB örneğinde olduğu gibi daha kapsamlı olması hem "Türkiye'de oluşan ve küresel ile entegre" ekosistemin korunması hem de İstanbul Finans Merkezi (FM) projesine katacağı ivme nedeniyle önem arz ediyor. Dolayısıyla, yapılacak düzenleme aceleye getirilmemeli, tüm paydaşları içinde alan üç yüz altmış derecelik bir bakış açısıyla hazırlanıp yasalaştırılmalıdır. Örnek vermek gerekirse, kripto varlık ihracında ihraççılar ve ihraççıların nitelikleri, Non-Fungible Token (NFT) kapsamda olup olmadığı kanun ile belirlenmelidir. Aksi takdirde, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesi dahil olmak üzere düzenleyici kurula verilecek yetki ile sorunları çözmek yerli ve yabancı yatırımcıya güven vermede yetersiz kalabilecektir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön