25 / 04 / 2024

Kripto paralar nasıl vergilendirilmeli?

Kripto paralar nasıl vergilendirilmeli?

"Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” ile kripto varlıklar ilk kez hukuki bir sürece girdi. Yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği kripto paralara ilişkin ilk düzenleme yasaklayıcı oldu.



Kripto paralar piyasa değerleri ve işlem hacimleri ile önemli büyüklüklere ulaşmasına rağmen merkez banka paraları karşısında özellikle sağlam paralar karşısında çok da büyük değiller. Ekonomist'ten Abdülkadir Kahraman'ın haberine göre; Kripto paraların basımları değer kazanç ve kayıp dalgalanmaları (revaluasyon veya devalüasyon), el değiştirmeleri ve saklanmaları merkez bankalarınca basılan paralar ile aynı değerde değil.

Peki kripto paralar ulusal paraların yerini ne zaman alır? Ulusal paralar karşısında yeni bir teknolojiyle ortaya çıkan paralar nereye kadar gidecek? Bu soruların cevabını post-truth çağında (somut gerçeklik karşısında kişisel duygu ve düşüncelerin önce çıkartılarak nesnel gerçekliğin reddi) tahmin etmek oldukça zor. O nedenle, kripto paraların vergilemesi nasıl veya nasıl olmalı konusu nasıl olmalı sorusuna cevap aranıyor.

TÜRKİYE'NİN "KRİPTO PARA TANIMI"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 16.04.2021'de yayımladığı "Ödemelerde Kripto Varlıkların kullanılmamasına Dair Yönetmelik" ile kripto varlıklar ilk kez hukuki bir sürece girdi. Yasaklayıcı bir yönetmelikle kripto varlıklar, "dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanarak; "ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmaması ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesi" düzenlendi.

 Kripto paralar nasıl vergilendirilmeli?

KRİPTO PARAYLA ÖDEME YASAK

Yönetmeliğe göre, 30.04.2021 itibarıyla, ödeme hizmetleri sağlayıcısı olan "bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları ve PTT A.Ş.'nin, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştirilmeyecek. Bu tür iş modellerine yönelik herhangi bir hizmet sunamayacak. "Ayrıca "ödeme ve elektronik para kuruluşlarının", kripto varlık alım satımı, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık faaliyetine yasak konuldu. 

Bu konudaki ilk düzenleme yasaklayıcı oldu. Oysa yatırımcıların kripto paralara gösterdiği ilgi ve tüm diğer paydaşlar, yasaklayıcı değil daha bütüncül hukuki düzenlemeler bekliyordu. Bunun için bir süre daha beklemesi gerekecek. Çünkü düzenlenecek konu, zor bir konu.

Kripto paralar nasıl vergilendirilmeli?

KRİPTO PARA VERGİLEME ZORLUKLARI

Bir varlık sınıfı olarak hızla gelişen ve yayılan "kripto paralar" vergi politika yapıcıları için de yeni. Bu alandaki vergileme zorlukları OECD'nin 12.09.2020 tarihli "Kripto Paraların Vergilendirilmesi: Vergi Yaklaşımı ve Gelişen Vergi Politika Sorunlarına Bakış" raporunda ele alındı. Raporda G20 liderleri ve maliye bakanlarının, kripto varlıkların oluşturduğu riskleri analizi etmek üzere uluslararası kurumlara çağrı yaparak "kripto varlıkların vergi politikaları ve vergi kaçakçılık” açısından araştırılması gerektiği açıklandı. Bu varlıkların vergilemesindeki zorlukların başında "gelirin elde edilmesi, servet unsuru olup olmadıkları, vergi kayıp ve kaçağının tespiti, mali suçlarla mücadele ve otomatik bilgi değişiminin kripto paraları kapsamaması nedeniyle bu varlıklar ve bunlara dayalı işlemlerin raporlaması" geliyor.

Kripto paralar doların yerini alabilir mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön