28 / 03 / 2024

Kripto paralara rağbet artıyor!

Kripto paralara rağbet artıyor!

Bitcoin'in Nisan'da 64 bin dolarlık yeni rekorunun ardından artan kripto para popülaritesiyle birlikte güçlü bir kurumsal adaptasyon yaşandı. Kripto para piyasasında yaşanan yükselişe paralel, kripto alım satım hizmeti sağlayan borsalar da bu sene büyüme gösterdi.



Bitcoin'in Nisan'da 64 bin dolarlık yeni rekorunun ardından artan kripto para popülaritesiyle birlikte güçlü bir kurumsal adaptasyon yaşandı. Dünya Gazetesi'nden Deniz Kılınç'ın haberine göre; Tesla'dan Mastercard'a, PayPal'den Goldman Sachs ve JPMorgan'a bir dönemin kripto para karşıtları, çoğalan yatırımcı talebiyle "internetin yeni parasından” geri kalmamak amacıyla büyük adımlar atıyor.

Bu durum doğal olarak başta borsalar olacak şekilde kripto para şirketlerini de olumlu etkiledi ancak ardından Çin'den gelen kripto para madenciliği kısıtlamaları regülasyon endişelerini yeniden gündeme getirdi. Bazı kripto para kuruluşları olası düzenlemelere karşı tedbirlerini alırken, bazıları ise sektöre ilişkin yaptırımların kripto para faaliyetlerini kısıtlayıcı olmayacağına dikkat çekiyor.

Kripto paralara rağbet artıyor!

Binance ve FTX 2021'de 1 milyar dolarlık kâr bekliyor 

Kripto para piyasasında yaşanan yükselişe paralel, kripto alım satım hizmeti sağlayan borsalar da bu sene büyüyor. Lider kripto para borsası Binance ve FTX'in tahminleri ve the Financial Times'ın hesaplamalarına göre söz konusu iki şirket, 2021' 1 milyar doları aşkın kar öngörüyor. FT hesaplamaları, Binance’in sene başından bu yana 1.8 milyar dolar işlem geliri kazandığını belirtiyor. Şirketin CEO'su Changpeng Zao, bu şekilde şirketin bu yılki kârının 1 milyar dolardan fazla olabileceğine vurgu yapıyor. Ancak Binance kârı ve gelirleri kripto para cinsinden açıklandığı için CZ bu rakamın günlük işlem hacimleriyle bağlantılı olarak değişebileceğini dile getiriyor. Borsalardaki bu büyüme öngörüsü, halka arz olan en büyük kripto para borsası Coinbase'in 10 Ağustos tarihinde ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından geldi. Coinbase, senenin ikinci çeyreğinde bir öncekisenenin aynı dönemine göre 32 milyon dolar kar duyurdu. 

Kripto paralara rağbet artıyor!

Ekimde SEC'den Bitcoin ETF'sine yeşil ışık gelebilir 

Borsa Yatırım Fonları (ETF) kripto para piyasasında uzun zamandır devam eden süregelen bir çıkmaz. Gemini borsası kurucuları Tyler ve Cameron Winklevoss kardeşler gibi birçok kişi, uzun zamandır ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'ndan (SEC) Bitcoin ETF'si için onay verilmesini beklemekteydi. SEC'nin böylesine bir adım atması kripto para sektörünün bilinirliği açısından büyük öneme sahip ve uzmanlar, SEC'nin bu onayı düşünülenden daha kısa bir sürede verebileceğini öngörüyor. Bloomberg'in kıdemli ETF stratejisti Eric Balchunas, Twitter üzerinden gerçekleştirdiği bir paylaşımda Van Eck ve ProShares'in SEC'ye sundukları Ether ETF teklifini geri çekmelerinin iyiye işaret olduğuna dikkat çekti ve Bitcoin vadeli ETF'lerinin Ekim'de onaylayabileceğinw vurgu yaptı.

Bloomberg'den yine kıdemli ETF analisti James Seyffart'tan gelen yeni bir notla ilgili konuşan Balchunas, “Son zamanlarda geri çekilen Ether ETF'leri, Bitcoin ETF'lerinin ekim ayında SEC'den onay alma ve piyasaya sürülme olasılığını artırıyor” diye konuştu.

Kripto paralara rağbet artıyor!

Afganistan'da kripto Taliban'la yaygınlaşıyor

Kripto para birimleri adaptasyonu kurumsala ek olarak, Afganistan'da da Taliban'ın yönetimenin ardından yükseliyor. Afganistan'da sağladığı gizlilik nedeniyle kara para aklama ve terör finansmanı gibi yasa dışı faaliyetlerde bağlantılı olduğundan endişe edilen kripto paraların kullanımı, geçtiğimiz seneye göre gözle görülür bir şekilde artış gösterdi. Chainanalysis'in 154 ülkeyi kapsayan 2021 Küresel Kripto Adaptasyon Endeksi'nde Afganista 7 basamak yükseldi ve 20'nci sıraya çıktı. Ülke genelinde eşten eşe (peer-to-peer/ P2P) kripto işlemlerinin azlığı ve kripto faaliyetinin az olması sebebiyle Afganistan geçtiğimiz yıldaki endekste kapsama bile dahil edilmedi. 

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Kripto para şikayetleri yüzde 1278 arttı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön