25 / 04 / 2024

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Bilgisayar korsanları düzenli şekilde yüzlerce milyon dolara denk gelen tutarlarda Bitcoin ve benzeri kripto para birimini çalıyor. 2014 yılından bu güne bu tür platformlara gerçekleştirilen onlarca saldırı sonucunda en az 1,6 milyar sterlinlik kripto paranın çalındığı öngörülüyor.



Bilgisayar korsanları düzenli şekilde yüzlerce milyon dolara denk gelen tutarlarda Bitcoin ve benzeri kripto para birimini çalıyor. BBC'de yer alan habere göre; kripto para yatırımcıları bu durumdan oldukça şikayetiçi. Taksi şoförü Chris, güncel bilgiler için telefonunu sık sık kontrol ediyor. Kendisini "Avusturya'dan küçük bir kripto para yatırımcısı" şeklinde tanıtan Chris, "Neredeyse 2 bin 500 euroluk kripto para kaybettim" dedi.

Chris, geçtiğimiz hafta hacklenmiş olan kripto para borsası Liquid Global'in mağdurlarından sadece biri. Şirket toplamda 100 milyon dolar kayıp müşterilerine ödeme gerçekleştireceğine dikkat çekiyor. Ancak müşteriler paralarını alana kadar rahata kavuşamayacak. 

38 yaşında olan Chris, eski Volkswagen'ine baktıkça, kaybedebileceği paranın kendisi için taşıdığı anlamı şu şekilde açıklıyor.

"Arabam 20 yaşında ve o parayla daha yeni bir ikinci el araç alabilirdim. Benim için yıkıcı bir miktar olmasa da azımsanmayacak bir para. Ancak bir yılda biriktirebilirim o kadarını."

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Stres seviyem 10 üzerinden 8'

Endonezya'daki 27 yaşındaki Dina da şok içinde olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Çok stresliyim ve hackerlara çok kızgınım. 30 bin dolar civarında kripto param vardı ve hayatımı idame ettirebilmek için o paraya ihtiyacım var. Kriptodan para kazanmaya çalışan sıradan bir ev kadınıyım."

42 yaşında Norveçli bir doktor ise işine konsantre olurken zorluk çektiğini, çünkü hayatı boyunca biriktirdiği parayı kaybetme riskinin olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Hesabımda 969 bin

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Panikleyen aileler

Avustralya Sydney'de ise James, ailesinin yaşadığı stresi açıkladı. James'in ailesi şirket işlemlerini durdurmadan, son anda paralarını alabilmişler. James, şöyle konuştu: 

"Annem ve babamın orada 70 bin Avustralya doları parası vardı. Bu onlar için çok büyük bir para. Başlangıçta ne olduğunu anlayamadılar. Sonra da hesaplarındaki kripto parayı panikle sattıkları için 10 bin Avsutralya doları zarardalar."

Çarşamba günü bir açıklamada bulunan Japon şirketi, olaya ilişkin bir güvenlik incelemesine start verdiklerini ve "kullanıcıların tüm zararlarının karşılanacağını" dile getirdi.

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Borsalar güvenli mi?

Liquid gibi borsalar kripto para piyasasında gittikçe daha önemli hale geliyor. Kişiler burada hem Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların alım satımını yapabiliyor hem de kripto para birimlerini bu sitelerdeki cüzdanlarda bulundurabiliyor. Ancak bu borsaların güvenliği sorgulanıyor. 

Bu ayın başlarında da Poly Network isimli başka bir kripto platformu da hacklendi ve 610 milyon dolar çalındı.

2014 yılından bu güne bu tür platformlara gerçekleştirilen onlarca saldırı sonucunda en az 1,6 milyar sterlinlik kripto paranın çalındığı öngörülüyor. 

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Hackerların en büyük kripto para saldırıları

BitGrail: 2018 yılında İtalyan şirketinden 146 milyon dolar çalındı, 230 bin kullanıcı kayba uğradı. 

KuCoin: Kuzey Koreli olduğu öngörülen saldırganların Seyşeller merkezli borsaya 2020 yılında gerçekleştirdiği saldırıda 281 milyon dolar alındı. Şirket paranın çoğunu geri alabildi ve müşterilerine ödemlerini gerçekleştirdi. 

MtGox: 2014 yılında Japonya merkezli borsaya gerçekleştirilen saldırı sonucunda çoğu Bitcoin olan 450 milyon dolar değerli varlık çalındıne parası verilemedi. 

Coincheck: 2018 yılında 534 milyon doların çalındığı saldırıdan sonra şirket müşterilerine ödemelerini yaptı. 

Poly Network: Çin merkezli platformdan 610 milyon dolar çalındı. Hacker parayı geri verdi ve müşterilerin ödemelerine start verdildi. 

Birkaç ayda bir onlarca ya da yüzlerce milyon dolar büyüklüğe sahip kripto para saldırıları gerçekleşti. 

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

Kripto kaosu

Sıradan yatırımcılar siber saldırılara ek olarak başka sorunlarla da karşı karşıya kaldı. 

Örneğin bu sene Africrypt'in kurucularının ortadan kaybolmasının ardından savcılar hâlâ ne kadar kripto paranın yok olduğunu bulmak için uğraşıyor.

Kanadalı QuadrigaCX'in müşterileri ise şirketin kurucusunun 2019 yılında ölümünün ardından erişemedikleri 135 milyon dolarlık kripto para için hukuk mücadelesini sürdürüyor.

Geleneksel finans sisteminde bugüne kadar yaşanan çok sayıda saadet zinciri ve benzeri dolandırıcılıkların miktarı muhtemelen kripto para dünyasındakilerinden oldukça fazla.

Ancak hızla büyümesine karşın kripto pazarı çok daha küçük ve son dönemde meydana gelenler endüstri çapında bir problem yaşandığını ortaya koyuyor. 

Kripto para dolandırıcılıkları önlenebilir mi?

600 milyon dolar çalan bir hacker, şunları söylemişti:

"Biz hackerlar silahlı birlikleriz. Size silah verilse ve anonim kalarak milyarları kitlelerden koruyor olsanız, bir terörist mi olurdunuz yoksa Batman mi?"

Kripto para şikayetleri yüzde 1278 arttı!

Bitcoin düşüşe geçti!

Bitcoin almak için doğru zaman mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön