25 / 04 / 2024

Kripto paralarda 240 bin dolarlık vurgun! 

Kripto paralarda 240 bin dolarlık vurgun! 

Kripto para borsalarına ilişkin yasal düzenleme için geri sayım devam ederken borsaya yönelik vurgun iddiaları da büyüyor. 



Türkiye'de, son zamanlarda Thodex, Vebitcoin, Sistemcoin gibi platformların bir gecede kapatılması ve geride binlerce mağdurun kalmasıyla gündeme gelen kripto para borsaları ile ilgili sorunlar sürüyor. Bu kez mağduriyetlerin meydana geldiği adres, Changpeng Zhao’nun kurduğu ve işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’ın Türkiye birimi oldu. Hürriyet'te yer alan habere göre; Mersin ve İstanbul’da savcılıklara yapılan suç duyuru başvurularına göre ilginç olay 2 Eylül günü yaşandı. Dış ticaretle uğraşan Beşir B. (42), reel ticaretin yanı sıra birkaç yıldır kripto para piyasasında iş yapıyordu. “Gözüm 7-24 ekranda” diyen Beşir B., anılan gün 4 ayrı kripto para borsasına 900 bin dolar yatırdı. B.’nin ifadesine göre, anılan paranın bir kısmı akrabalarınındı. 

Kripto paralarda 240 bin dolarlık vurgun! 

4 AYRI BORSAYA 900 BİN DOLAR YATIRDI

Kayıtlara göre Beşir B., 900 bin doları 4 ayrı borsaya paylaştırdı. 5 ay önce işlem yapmaya başladığı Binance Türkiye’ye ise 240 bin dolar yatırdı. İşlemin yapılış saati ise 12,09 oldu. Bu esnada anılan piyasada işlem yapmak için iki ayrı doğrulama kodunun girilmesi gerekiyor. Beşir B. de bu doğrulama kodlarını girerek hesabına ulaştığını söz konusu parayı yatırdığı gibi TL’ye çevrilmesi için de talimat verdiğini dile getirdi. 

4 DAKİKA İÇİNDE

Hesabına yeniden giriş sağlayan Beşir B., o an şoke oldu. Kendi ifadesi ile bir an ekranı yanlış gördüğünü düşündü. Fakat daha dikkatli baktığında gerçeği gördü. Beşir B.’nin hesabına yatırdığı para başka bir cüzdana aktarılmıştı. Büyük bir problemle karşılaştığını anlayan B., paranın gönderildiği hesabı ve saatini gördü. Buna göre, 200 bin dolarlık transfer saat 14.02’de, kalan kısım ise 14.06’da aynı hesaba aktarılmıştı.

HIRSIZI BULAMAYIZ

Beşir B., hemen Binance Türkiye ekibi ile iletişime geçti. Şirketin web sitesinde herhangi bir telefon numarası olmadığı için e-posta iletti ve başına gelenleri açıkladı. Şirket görevlisinden, Beşir B.’ye 1.5 saat sonra yanıt geldi. Gelen cevapta özetle “Çekim işlemi için gerekli doğrulama kodları yazılmış.Binance Türkiye üzerinde bir güvenlik açığı bulunmuyor. Hedef adresin sahibini belirlemek mümkün olmuyor. Çalınan paraları hedef adresten kurtarmak da imkansız. Çünkü blok zincirdeki bir işlemi tersine çevirmek imkânsız” ifadeleri yer aldı.

Şirketten gelen bir diğer e-postada ise, Beşir B.’ye, polise ve savcılığa başvurması yönünde tavsiye verdi.

‘EL KOYMA KARARI VERİLSİN’

Şirket ile olan temasından olumlu bir sonuca ulaşamayan Beşir B. savcılığa başvuruda bulundu. Savcılık başvurusunda, Binance Türkiye’nin sahibi konumundaki BN Teknoloji AŞ’de, ilgili bilgisayar ve programlara yönelik arama ve el konulmasını istedi. Savcılık dilekçesinde ek olarak Google da yazı yazılarak, Beşir B.’nin tanımlı e-posta adresine bir doğrulama kodunun gönderilip gönderilmediğinin sorulması talep etti. 

Kripto paralarda 240 bin dolarlık vurgun! 

Diğer hesaplarında sorun bulunmuyor 

Avukat Ahmet Ekin “Müvekkil üzerine tedbirlerini almış. İki aşamalı güvenlik sistemini aktif hale getirmiş. Hırsızlık olayı müvekkilin cihazlarındaki güvenlik açığından kaynaklansaydı, diğer borsalardaki varlıklarının da zarara uğraması beklenirdi. Olaydan sonra korsanın göndermiş olduğu e-postalarda müvekkilden Binance Türkiye hesabına 240 bin dolar aktarması talep edildiği de gözetildiğinde zafiyetinin tamamen ilgili şirketten kaynaklandığı sonucuna ulaşılmaktadır” dedi.

BAŞKA BİR KİŞİ DE 26 BİN DOLAR KAYBETTİ

Benzer bir problemi A. Y. isimli bir kişinin de yaşadığı öğrenildi. A. Y. Binance Türkiye’den, Binance Global’e aktardığı 26 bin dolarının yok olduğunu ifade etti. Aynı kişi “Kripto para borsalarına yasal düzenleme geciktikçe şikâyetler artıyor. Sadece Thodex değil dünyanın en büyük kripto para borsalarında da mağduriyetler yaşanıyor” yorumunda bulundu. Öte yandan Binance Türkiye ile ilgili çok sayıda kişinin de, çeşitli şikâyet platformlarında paylaşımda bulunduğu görüldü.Müşterinin hesabına erişmesi için borsa tarafından gönderilen doğrulama kodunu girmesi gerekiyor. Ancak şikayetlerin önemli bir bölümünü borsaya girmek için kullandığı e-mail adresine bu doğrulama kodunun gelmemesi oluşturuyor.

SORUN BİZDE DEĞİL SALDIRIYA UĞRAMIŞ OLABİLİR

Olay üzerine kendilerine yöneltilen soruları yanıtlayan Binance Türkiye şunları söyledi: 

“Platform olarak bizim gözümüzde bu işlem kullanıcının hesabından para çekmesi olarak görünüyor. Eğer kullanıcı bu işlemleri kendisi yapmadıysa, e-posta adresi, cep telefonu ya da bilgisayarı bir saldırıya maruz kalmış olabilir. Bu olayda, her hangi bir personelimizin dahlinin olması söz konusu değil. Sorun da bizim sistemimizden kaynaklı görünmüyor.”

Kripto paralarda 240 bin dolarlık vurgun! 

Soruşturma dosyasına göre, Beşir B.’nin, Binance Türkiye hesabına girmesi için iki ayrı doğrulama kodunu yazması gerekiyor. İlki, Binance Türkiye tarafından B.’nin e-posta adresine gönderilen doğrulama kodu. Bu kodun geçerlilik süresi 30 dakika. Beşir B.’nin, hesabına giriş için bu kodu girmesi yazması gerekiyor. Fakat bu yeterli değil. İkinci doğrulama kodu ise Google üzerinden geliyor. B.’nin bu kodu da 30 saniye içinde girmesi gerekir. Beşir B., olası bir güvenlik tehlikeyi engellemek için iki ayrı kod için iki ayrı cep telefonu kullandığını ve yüz tanıma sistemi bulunan cihazlara kendisi dışında başka bir kişinin girmesinin mümkün olmadığını belirtti. 

ABD ve İngiltere’de de sıkıntı yaşamıştı

Binance Türkiye’de hesaptan para çalınması krizi ortaya çıkmışken Finance Global ile ilgili ABD ve İngiltere de yakın zaman önce kritik kararlar almıştı. ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Milli Gelirler Dairesi tarafından Binance’ye yönelik soruşturma başlatılmıştı. İngiltere’nin Finansal Yürütme Otoritesi, geçen haziranda Binance’tan İngiltere operasyonlarını durdurmasını talep etmişti.

Yasal düzenleme bekleniyor

Çok sayıda mağduru olan kripto para borsaları ile ilgili Türkiye’de yasal bir düzenleme yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonundaki çalışma; SPK, Gelir İdaresi, Merkez Bankası ve BDDK tarafından gerçekleşiyor. Geçtiğimiz aylarda kripto paralarla ilgili yapılan çalışmada asgari sermaye şartı ve stopajın da masada olduğu bilgisinin yer aldığı haberler gündemde yer almıştı. Haberde, Türkiye’de 5 milyonun üzerinde kişinin kripto para yatırımcısı olduğu tahmin edilmişti. Türkiye’de 22 borsa var ancak merpenaltı olanlarla birlikte sayının 40’ı bulduğu tahmin ediliyor.

İstanbul'da kripto para dolandırıcılığı: 10 milyon TL'lik vurgun!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön