26 / 04 / 2024

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Bitcoin’de kasım ayı ortasında görülen sert değer kaybı bütün kripto paralara yansıdı. Bu süreçte Bitcoin yüzde 50’den fazla düşerken, alt coin'lerde kayıplar daha çok oldu. 33 bin doların altından tepki alımlarıyla karşılaşan Bitcoin’de kritik seviye neresi? Kriptolarda dönüş başladı mı?



Fed faiz artırımı Bitcoin'i nasıl etkiler?

ABD Merkez Bankası (Fed) geçen hafta hafta yaptığı açıklamada, mart ayındaki toplantıda faiz artırımı uygulayacağı sinyalini paylaştı. Bu sene için genel beklenti Fed’in 3 faiz artırımı yapacağına ilişkindi. Fakat toplantının ardından bu beklenti 5’e kadar yükseldi. Kripto varlıkların faiz artırım sürecinden olumsuz etkileneceğiyle ilgili bir görüş bulunuyor. Peki geçmişte kripto varlıklar Fed’in faiz artırımlarını nasıl karşıladı? 

Fed, 4 Ocak 2016-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında politika faizini yüzde 0-0.25 aralığından yüzde 2.25-2.50 aralığına çıkardı. Bu süre zarfında Bitcoin’in fiyatının 430 dolardan 9 bin 519 dolara yükseldiği kaydedildi. 

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Faiz inerken düştü

Fed’in faiz indirimleri uyguladığı ve 23 Mart 2020 tarihinde faizleri yeniden yüzde 0-0.25 aralığına düşürdüğü dönemin sonunda ise Bitcoin’in fiyatı 6 bin 734 dolar oldu. Yani Fed’in faiz artırımı yaptığı 2016-2019 yıllar arasında Bitcoin’e bu durumun olumsuz yansımadığı tersine yükseliş yaşadığı öne çıkıyor. Fakat konunun bir de parasal genişleme tarafı bulunuyor. Ekonomide canlanmayı yükseltmek amacıyla piyasaya sağlanan yüklü miktardaki likiditenin azaltılması tedirginliğe neden oluyor. Zira hisse senetleri gibi kripto varlıkların da bu ‘bol para’ döneminden olumlu etkilendiği savunuluyor. Bu nedenler kripto paralar açısından faiz indiriminden ziyade varlık geri alımlarındaki hız daha çok önem arz ediyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön