19 / 04 / 2024

Kripto piyasasında deprem! Yatırımcılar şokta

Kripto piyasasında deprem! Yatırımcılar şokta

Kripto piyasası son yılların en düşük seviyesinde seyrederken, haziran ayından beri ödeme kriziyle savaşan kripto şirketi Celsius, resmen iflas başvurusu yaptı.



Kripto para borsasındaki aşağı yönlü sert düşüş küresel şirketleri de vurdu.

BTC'de yaşanan çakılmanın ardından kripto para piyasası henüz kendine gelemezken, dünyaca ünlü kripto şirketi Celsius, haziran ayı başından bu yana  yaşadığı sorunların çözülememesinin ardından ABD mahkemelerine iflas başvurusu yaptı.

Kripto para borçlanma platformu Celsius Network, haziran ayı başında müşterilerinin para çekme işlemlerini durdurduğunu açıklamıştı.

Celsius dün yaptığı açıklamada, “tüm paydaşlar için değeri en üst düzeye çıkaracak” şekilde yeniden yapılandırarak işlerini istikrara kavuşturmaya çalışacağını söyledi. Celsius, bu arada operasyonları desteklemek için elinde 167 milyon dolar nakit bulundurduğunu açıkladı.

Kripto şirketi, iflas başvurusunda tahmini yükümlülüklerinin 1 milyar ile 10 milyar dolar arasında olduğunu beyan etti. Ayrıca şirket, 100 binden fazla alacaklısı olduğunu bildirdi.

Celsius’un kurucu ortağı ve CEO’su Alex Mashinsky yaptığı açıklamada, “Bu, topluluğumuz ve şirketimiz için doğru karar” dedi. Mashinsk, “Bu anı gelecekte, şirketin geleceğini güçlendirdiği bir an olarak göreceğimizden eminim” diye konuştu.

Kripto piyasasında deprem! Yatırımcılar şokta

NE OLMUŞTU?

Şirket krize girmeden önce müşterilerine Celsius’u kullanarak kripto para yatırımı yapmaları halinde yüzde 18’in üzerinde getiri teklif ediyordu. Platform daha sonra bu parayı yüksek bir faiz oranı ödemeye istekli olan aktörlere ödünç verdi. Ancak fiyatlardaki düşüş bu modeli zora soktu ve Celsius para çekme işlemlerini duraklatma nedeni olarak “aşırı değişken piyasa koşullarını” gösterdi.

Gelişmelerin ardından Celsius’un kendi tokeni CEL yüzde 70’ten fazla düşüş yaşadı ve Bitcoin’in değeri de geriledi. Celsius’un yaşadığı sıkıntılar kripto para piyasasında kullanılan ve yüksek getiri vadeden kredi modellerinin zayıflıklarını ortaya çıkardı.

İFLAS EDEN ÜÇÜNCÜ ŞİRKET

Geçtiğimiz haftalarda Singapur merkezli bir kripto para riskten korunma fonu Three Arrows Capital (3AC), İngiliz Virgin Adalarında tasfiye süreci devam ederken ABD mahkemelerine iflas başvurusunda bulunmuştu. Şirket bu başvuruyla ABD mahkemelerinden alacaklılara karşı koruma talep etmişti.

Kripto para piyasalarında mevcut koşullarda faaliyetlerini sürdürmekte zorluk yaşayan şirketlerden Voyager Digital de önceki hafta iflas başvurusunda bulunmuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön