24 / 04 / 2024

Kritik rapor ortaya çıktı! 9 milyon konut...

Kritik rapor ortaya çıktı! 9 milyon konut...

Ülke genelinde 9,2 milyon, İstanbul'da 1,6 milyon konutun deprem sigortası yok. Sigortalılık oranı en yüksek il Bolu, en düşük il ise Hakkari olarak kaydedildi.



ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, aktif deprem kuşağında bulunan Türkiye'nin her an böyle bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu, Marmara'da da şiddetli bir depremin beklendiğini ifade etti.

Ülke genelinde riskli konutların güçlendirilmesi ve dönüştürülmesi noktasında hala istenilen mesafenin alınamadığını dile getiren Türkkan, vatandaşları bu konuda acele etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkkan, İstanbul'da muhtemel şiddetli bir depremde 150 milyar dolarlık zarar öngörüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Büyük bir deprem riski önümüzde dururken kentteki riskli binalar için hala harekete geçilmiş değil. Konutların yüzde 40'a yakınının deprem sigortasının bulunmadığını görmekteyiz. Vatandaşlarımıza depreme karşı mutlaka binalarını güçlendirmelerini ve DASK yaptırmalarını önermekteyiz. Megakentte muhtemel şiddetli bir depremde çok ağır, ağır ve orta hasar alması beklenen konut sayısın 600 bin tane. Bu konutlar için acilen 'güçlendirme seferberliği' başlatılması gerekiyor. Vatandaşlarımız harekete geçmeli, hükümetimiz sürece destek olmalı, belediyeler de güçlendirmenin önündeki engellerin kaldırılması için kolaylık sağlaması gerkeiyor. Aksi takdirde şiddetli bir depremin sonuçları çok vahim olacak."


Geri Dön