24 / 04 / 2024

Kur artışı otelleri erken doldurdu!

Kur artışı otelleri erken doldurdu!

Kur artışı otelleri erken doldurdu. Döviz kurunda meydana gelen artış, yerli turistin tatil maliyetini yüzde 2530 oranında artırdı. Yabancı turistlerin erken rezervasyonlarında ciddi artış yaşanıyor.



Turistlerin Türkiye'yi tercihlerinde yaşanan artış, döviz kurundaki yükselişe bağlanıyor. Döviz kurunun son bir yılda ortalama yüzde 25-30 oranında artması, yerli tatilciyi vururken, Avrupalı turist için Türkiye'de tatil yaklaşık dörtte bir oranında ucuzladı. Turistler, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Kuzey Afrika seçeneklerinden vazgeçerek rezervasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdi. 

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, döviz kurunun yükselmesinin yabancı turistin Türkiye'ye ilgisini artırdığını söyledi. 

Türkiye'nin yabancılar için ucuz bir ülke olmaya başladığını vurgulayan Polatoğlu, "Geçen yıl Türkiye'de 1000 euro'ya tatil yapan bir turist şimdi aym otelde 750-800 euro'ya tatil yapabiliyor. Bu durum Türkiye'ye ilgiyi artırdı. Güney sahillerinde bazı oteller nisan ayı ve sonrasındaki rezervasyon talebimize 'yer yok'diyorlar. Ya da 'kapı fiyatı'dediğimiz yüksek fiyat çekiyorlar. Nisan itibarıyla rezervasyonlar doldu ki taleplerimize 'yer yok'diyorlar. Bu yaz yer bulma konusu sıkıntılı olacak, her yer dolu olacak" diye konuştu. 

Dünya genelinde geçen yıl turist sayısmm yüzde 13 oranında arttığını, bu artıştan en fazla payı aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 popüler ülkenin aldığım ifade eden Pol, şunları kaydetti: "Akdeniz çanağındaki ülkelerde yangm var ve bu yangın hala devam ediyor. Türkiye geçen yıl turizmde komşunun yangınıyla ısındı. Her yıl Mısır'a giden 1617 milyon, Tunus'a giden 11 milyon, Lübnan'a giden 7-8 milyon turistin bir kısmı bu yangın sebebiyle rotasını Türkiye'ye çevirdi. Turizmci olarak komşunun yangınıyla ısınmak istemiyoruz ama geçen yıl bu yangının ısısından faydalandık. Türkiye kendisini turizm açısmdan daha güzel tanıtmaya başladı. Türkiye'ye gelen turistin her yıl yüzde 1015 artması trendini bekliyoruz." Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türk Lirası'mn dolar ve euro karşısmda değer kaybetmesiyle Türkiye'nin Akdeniz'deki rakipleri karşısmda önemli bir avantaj yakaladığım söyledi. 


Günboyu


Geri Dön