20 / 04 / 2024

Kurban kesim yerleri yönetmeliği!

Kurban kesim yerleri yönetmeliği!

Kurban bayramlarında kurbanlıkların alım satımının yapıldığı geçici hayvan satış yerlerine ait hususlar kurban hizmetleri komisyonu ve Bakanlık tarafından belirleniyor. İşte kurban kesim yerleri yönetmeliği 2014...



Kurban kesim yerleri yönetmeliği!

Hayvan satış yerlerinin ruhsatlandırılma ve denetleme usul ve esasları hakkında yönetmelik gereğince, Kurban bayramlarında kurbanlıkların alım satımının yapıldığı geçici hayvan satış yerlerine ait hususlar kurban hizmetleri komisyonu ve Bakanlıkça belirleniyor.


7 Ağustos 2014 tarihinde 29081 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2014 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ile ilgili esaslara yer veriliyor.


Kesim yerlerinde dikkat edilecek hususlar

(1) Kurbanlık hayvanlar, belediyelerden çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilir.


(2) Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamaz.


(3) Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınır.


(4) Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmez. Hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilir.


(5) Belediye ve köy muhtarlarınca çevre ve toplum sağlığını dikkate alarak temizlik yaptırılır.


Kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar

MADDE 13 – (1) Kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar şunlardır:


a) Üstü kapalı semt pazarları.


b) Araç yıkama yerleri ve kapalı otoparklar.


c) Kurban satış yerleri yanına kurulacak kesim yerleri.


ç) İmkânları ve yerleri müsait olan belediyelerce, şehirlerin belirli yerlerine yapılacak olan kurban kesim yerleri.


Ankara'da kurban satış ve kesim yerleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön