27 / 04 / 2024

Küresel kargo taşımacılığında düşüş sürüyor!

Küresel kargo taşımacılığında düşüş sürüyor!

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 2023 yılı Nisan ayı global hava kargo piyasalarına yönelik verileri yayınladı. IATA, 2022’nin talep performansına göre daha yavaş olmakla beraber düşüşün sürdüğünü paylaştı.



– Kargo ton-kilometre (CTKs) cinsinden hesaplanan global talep, geçen yılın nisan ayına nazaran yüzde 6,6 düşüş kaydetti (uluslararası operasyonlar için – yüzde 7,0). Yıllık bazda meydana gelen bu düşüş, bir önceki aya nazaran (-yüzde 7,6) iyileşmeye işaret ediyor.

 Küresel kargo taşımacılığında düşüş sürüyor!

– Kapasite (mevcut kargo ton-kilometre, ACTK biçiminde hesaplanıyor) geçen yılın nisan ayına nazaran yüzde 13,4 arttı. 2019 yılı Nisan ayına göre de yüzde 3,2 artarak son üç yılda ilk defa kapasite COVID öncesi seviyeleri geçildi. Bu güçlü yükseliş, yolcu sektöründeki talebin toparlanmaya başlaması ile beraber, temel olarak göbek kapasitesinin artışından meydana geliyor. Bu iyileşmeye karşın yük taşıma kapasitesi yüzde 2,3 düştü. Preighter operasyonları 2,5 senelik kesintisiz faaliyetlerinden sonra martta sonlandı.

İşte detaylar...


Geri Dön