26 / 04 / 2024

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

Cuma günü TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde öngörülen kurumlar vergisinin yüzde 25’e yükseltilmesine ilişkin hükmün, geriye dönük yürüyecek olmasına yönelik gelen eleştirilere rağmen, ekonomi yönetiminin bu alanda geri adım atmayacağı belirtildi. 



Geçtiğimiz hafta Meclise sunulan ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren torba teklifte; kurumlar vergisi 2021 yılı için yüzde 25, 2022 için ise yüzde 23 olarak öngörülüyor. Dünya'dan Canan Sakarya ve Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek yasa teklifinin en dikkat çekici maddesini kurumlar vergisindeki yükseliş oluşturuyor. Kurumlar vergisindeki sürpriz artış için tartışmalar devam ederken, iş dünyası ve konunun uzmanlardan vergi oranlarındaki artışın kanunun yayım tarihinden sonraki dönemi kapsaması gerektiği, geriye yürümesi durumunda ihtilaf konusu olabileceği konusunda uyarılar da yapılıyor.

Yasa teklifinin Nisan'da yasalaşması durumunda, kurumlar vergisindeki artışın ilk geçici vergi döneminde uygulanmayarak, sonraki geçici vergi dönemini kapsaması gerektiğini belirtiyorlar.

İş ve ekonomi dünyasından gelen eleştirilere ilişkin olarak AK Parti ekonomi kurmayları, ilk geçici vergi döneminin istisna tutulmasının tartışma konusu olmadığına dikkat çekerek, bu konuda bir değişikliğin gündemlerinde olmadığını ifade ettiler.

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

Yasa çıkmadan ödeme yapanların durumu ne olacak?

“İhtirazli kayıtla ödenip ilerde dava açılabilir”

Kurumlar vergisindeki yeni durum, vergi artışı yanı sıra geçerli olduğu dönemle ilgili başka bir tartışmayı daha gündeme getirdi. 2021 yılı birinci dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyanname verme ve bunların ödenmesine ilişkin süreç başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2021 yılı vergi takvimine göre, Ocak, Şubat ve Mart aylarına ilişkin geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme işlemleri 1 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek. Gelir İdaresi, özel yazılım ve programları henüz beyanname ve ödemeler için açmasa da internet üzerinden doğrudan başvuruda bulunma ve ödeme fırsatı bulunuyor. Bu durumda, isteyen mükellef ilk çeyreğe ilişkin beyannamesini verip ödemeyi yürürlükteki yüzde 20’lik oranı üzerinden gerçekleştirebilecek. 

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

“Ek tarhiyat yapılabilir”

Gazetemiz yazarlarından Bumin Doğrusöz, isteyen mükellefin beyannamesini şimdi verebileceğini, fakat yasanın 17 Mayıs’tan önce çıkması durumunda, vergi dairelerinin ek tarhiyat yapabileceklerini belirtti. Doğrusöz, başka bir alternatif olarak da mükellefin kendiliğinden ek beyanname vermesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Diğer yandan DÜNYA’ya bilgi veren vergi hukukçuları, geçici verinin ilk dönemine ilişkin beyanname verip yüzde 20 oranı üzerinden ödeme yapacaklarını, bunu ‘ihtirazi kayıtla’ gerçekleştirebileceklerini aktardılar. Hukukçular, teklifin olduğu gibi kabul edilmesi halinde, vergi artışının geriye yürütülmesi noktasında dava açılabileceğine, konunun Anayasa Mahkemesi’ne kadar gidebileceğine dikkat çektiler.

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

“Yatırım iklimini bozar, Türkiye’nin büyüme hedefiyle uyumlu değil”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reformları Paketi’nde yatırım ve üretimi desteklemeyi temel alan bir anlayışın hakim olduğunu ifade eden ATO Başkanı Gürsel Baran, vergi oranındaki artışın yatırımları desteklemekten uzak bir adım olacağına vurgu yaptı.

Vergi artışının Türkiye’nin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüme hedefine uygun bir gelişme olmadığına da dikkat çeken Baran, genel vergi geliri düzeyini büyük ölçüde etkilemeyecek bu kararın, işletmeler açısından önemli bir yük oluşturacağını belirtti. 

Olağanüstü bir dönemden geçildiğini kaydeden Gürsel Baran, “Bu süreçte işletmeler bir yandan değişime ayak uydurmak, bir yandan varlıklarını devam ettirmek bir yandan da istihdamı korumak için çalışıyor. Bu süreçte üretim için gerekli dinamizmi kazanmak açısından vergi yükünün azaltılması beklenirken tam tersine artış yönünde çalışma yapılması yatırımcının moralini bozan bir gelişme oldu” dedi. Küresel ekonomideki sorunlara rağmen büyümeyi sürdürmek, istihdamı artırmak, enflasyonla mücadeleye devam etmek ve nihayetinde makroekonomik istikrarı güçlendirmenin yollarından birinin de vergi politikaları olduğunu belirten Baran, “Vergi oranlarının, yatırımı teşvik ederken kayıt dışılığı azaltacak ve üretim ve istihdamı artacak şekilde düzenlenmesi gereklidir. Bunun da yolu vergi oranlarını düşürmektir” diye konuştu.

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

Baran, vergilendirme dönemi başlamışken yapılacak artışın, yatırım planlamasını önceden yapan yatırımcılar için moral bozucu bir gelişme olduğunu, bunun yabancı yatırımcı için de caydırıcı etki yapabileceğine vurgu yaptı.

Kurumlar vergisi oranı neden artırılıyor?

Kurumlar vergisindeki artışa sektörden tepki!


Geri Dön