19 / 04 / 2024

Kuveyt'in milli gün kutlaması!

 Kuveyt'in milli gün kutlaması!

Kuveyt, Bağımsızlığının 50. Yılını kutladı. Kutlamalar için Kuveyt’in Türkiye Büyük Elçiliği Ankara Sheraton otelinde bir davet verdi. Büyükelçi sayın Abdullah Abdulaziz El Duveyk’in daveti üzerine 22 Şubat 2013 Cuma günü kutlamalara katıldım.



 

Kuveyt, Bağımsızlığının 50. Yılını kutladı. Kutlamalar için Kuveyt’in Türkiye Büyük Elçiliği  Ankara  Sheraton otelinde bir davet verdi. Büyükelçi sayın Abdullah Abdulaziz El Duveyk’in daveti üzerine 22 Şubat 2013 Cuma günü kutlamalara katıldım. Kalabalık olan resepsiyonda, Suudi Arabistan, Sudan, Irak, Lübnan, Fas, Cezayir gibi Arap ülkelerinin büyük elçiliklerinde görev yapan Arap diplomatlarla sohbet ettik. Hepsi ile ayrı ayrı randevulaştık.

Konu elbette mütekabiliyet yasası idi. 

 

 Kuveyt in milli gün kutlaması!

 

Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği olarak Cidde ve Riyad’da düzenleyeceğimiz “Türkiye Gayrimenkul Sektörüne Yatırımın Avantajları” isimli konferans Suudi Arabistan Büyükelçiliğinin çok ilgisini çekti. Bu hafta içerisinde konuyla ilgili elçilikte bir toplantı yapacağız. 

 

 Kuveyt in milli gün kutlaması!

 

Kuveytliler, Arap ülkeleri içerisinde Türkiye’ye en fazla hem turizm hem de iş açısından ilgi gösteren ülkedir. Bunun önemli nedenlerinden biri yaklaşık 8 yıldır Türkiye’de görev yapan Kuveyt Büyükelçisi sayın Abdullah Abdulaziz El Duveyk’in çalışmalarıdır. Sayın büyükelçi ile Türkiye’de ilk göreve başladığı günlerde uzunca bir sohbet etmiştik. Türkiye’yi, seven bir büyükelçi. Enerjisi yerinde ve Türkiye sevgisi daha da artmış. Büyükelçi ile birlikte geçmişte hazırladığımız “Kuveyt Turkey Business Directory” hakkında konuştuk. Kuveyt 1960  İzmir  depreminde ve son Van depreminde Türk halkının yanında yer almış ve yardım etmişlerdir. 

 

 Kuveyt in milli gün kutlaması!

 

Kuveyt’in  Nüfusu yaklaşık 3.9 milyon olup, yerli Kuveytli nüfus ise yaklaşık 1.1 milyondur. Başkentinin ismi de Kuveyt’tir. Kişi başına düşen GSYİH 46.461 USD (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011). Bilinen dünya ham petrol rezervlerinin yaklaşık %10’una sahip bulunan Kuveyt’te, ekonomi önemli ölçüde petrole dayalıdır.  Ancak Kuveyt’in petrollerinin yaklaşık 100 yıl sonra biteceği hesaplanıyor. Bu nedenle Kuveyt Emiri, Kuveyt Emiri Şeyh el Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah, Kuveyt’in Ortadoğu’da bir ticaret merkezi olması için “Kuveyt Yatırım İdaresi “ isimli bir fon kuruyor. Türkiye’nin 2023 vizyonu gibi Emir de  2035 yılında Kuveyt’in “Körfez’de mali ve ticari merkez” olması için  hedef koyuyor. Bu amaçla 2014 yılına kadarki ilk 5 yıllık kalkınma programına 100 milyar dolar bütçe ayırıyor. 

 

Büyükelçi 2006 yılında her Kuveytli Türkiye’yi görecek demişti. Geçen zamanda bunun doğrulandığını gördük ve neredeyse her Kuveytli Türkiye’yi ziyaret etti ve Kuveytli turist sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Kuveytliler, Türkiye’de öncelikle İstanbul, sonra Bursa ve Yalova’yı ziyaret ediyorlar. Yalova’nın termal tesisleri, Bursa’nın Uludağ ve yeşili Kuveytliler için çok caziptir.

 

Kuveyt, Türkiye’yi 2005 yılında   öncelikli yatırım yapacakları ülkeler arasına alıyor.   Kuveyt vatandaşları da devletin yönlendirmesi ile Türkiye’ye yöneliyor. Kuveytliler zengindir. Türkiye’de oturumdan çok yatırım amaçlı konut alırlar. Bir Kuveytli uygun görürse aynı projeden 10 ile 50 arasında konut alabilir. Bu nedenle Kuveytlilere satış yaparken karşınızda birden fazla daire alabilecek potansiyelde bir yatırımcı müşteri olduğunu düşünmeniz gerekir.

 

Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com 


Geri Dön