20 / 04 / 2024

Kuzeykent Camii ve Külliyesi’nde sona yaklaşıldı!

Kuzeykent Camii ve Külliyesi’nde sona yaklaşıldı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanında yapımı gerçekleştirilen Kuzeykent Cami ve Külliyesi’nin inşası hızla yükseliyor.



Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanında yapımı gerçekleştirilen Kuzeykent Cami ve Külliyesi’nin inşası hızla yükseliyor.


Kuzeykent Camii ve Külliyesi'nin yapım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini bildiren TOBAŞ Genel Müdürü Ferhat Ertürk, 65 bin metrekare alan üzerinde kurulan ve kaba inşaatı tamamlanma aşamasında olan projenin, bitirildiğinde Türkiye’nin en görkemli cami ve külliyeleri arasında yer alacağını söyledi.


“Külliye geleneği, Kuzey Yıldızı'nda yaşayacak”


Büyükşehir Belediyesi'nin, külliye geleneği ve mimarisini Başkent’e kazandırdığını belirten Genel Müdür Ertürk, şu bilgileri verdi:


“Külliye projesinin kapalı bölümünün içinde, 10 bini yarı açık ve açık alanlar ile cami avlusu, revaklar, yan teraslar da dahil olduğunda, toplam 20 bin kişinin aynı anda namaz kılacağı caminin inşası gerçekleştiriliyor. 2’si 64 metre uzunluğunda 3 şerefeli, 2’si 46 metre uzunluğunda 2 şerefeli olmak üzere toplam 4 minaresi olacak caminin kaba inşaatı sürerken, ana binada kubbe altına kadar olan yerde imalatlar tamamlanmak üzere. Yapılan çalışmalar kapsamında cami imalatı yüzde 20’nin üzerinde tamamlandı.”


Arasta, kütüphane, hamam aşevi, bedesten...


Kuzey Ankara Merkez Camii-Külliyesi ile Kültür ve Kongre Merkezi inşaatlarının aralıksız devam ettiğini bildiren Ertürk, şunları söyledi:


“Kapalı otopark bölümünün kaba inşaatı tamamlandı. Otopark üzerinde yer alan arasta bölümünün kaba inşaatı devam ediyor, seyir kulesinin kazıları tamamlandı. Bu alandaki yapım çalışmaları ise yüzde 64 oranında tamamlandı. Külliye içinde kadın ve erkekler için ayrı ayrı yapılan hamamların kaba inşaatları sürerken, aşevi, kütüphane, Osmanlı mutfağı, kültür ve kongre merkezlerinin hafriyat ve kaba inşaatları devam ediyor.”


“Gecekondudan, prestijli yaşam alanına”


Genel Müdür Ertürk, bölgenin, kısa süre öncesine kadar bir ülkenin başkentine yakışmayacak görüntüde derme çatma binalar ve gecekondulardan oluşan sağlıksız bir alan olduğunu hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan kentsel dönüşüm projesinin ardından, Kuzey Yıldızı’nın cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti.


Projenin, Başkent’in en önemli giriş noktalarından bir olan Esenboğa Havaalanı yolu güzergahında bulunması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Ertürk, “Geçmişte Başkentimize gelen yerli ve yabancı konuklarımızın, havaalanı yolu üzerinde olan bu bölgeyi görmesinden üzüntü duyardık. Bugün ise modern binaları, alttan ısıtmalı yolları, köprüleri, ışıklandırmaları, 750 bin metrekare büyüklüğündeki muhteşem rekreasyonu, şimdi de tüm alana hakim muhteşem bir manzaraya sahip tepede inşa edilen Kuzeykent Külliyesi ile de bir prestij projesi, gurur duyulan bir yaşam alanı oldu” diye konuştu.


“Türkiye’nin en görkemli camilerinden biri olacak”


Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin henüz yapım aşamasındayken bile uluslararası alanda dikkat çektiğini ifade eden Ertürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“İlklerin projesi olarak adını tarihe yazdıran proje kapsamında inşa edilen ‘Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi’nin, tamamlandığında, Türkiye’nin en görkemli cami ve külliyeleri arasında yer alacağına inanıyoruz. Külliye sadece Başkent’e değil, içindeki tesisleriyle Türkiye’ye de hizmet verecek özellikte olacak.”


Toki Haber


Geri Dön