18 / 04 / 2024

Lava 65 ülkenin mutfağına girdi!

Lava 65 ülkenin mutfağına girdi!

Döküm demir tencere, tava, ızgara ve ocak üstü döküm ızgara üreten Lava, dünyada benzer üretim yapan firmalar arasında ilk beşe girdi. Türkiye’deki pazar payını da yüzde 90’a çıkartan firma, tencerelerini 65 ülkenin mutfağına soktu.




Döküm demir tencere, tava, ızgara ve ocak üstü döküm ızgara üreten Lava, dünyada benzer üretim yapan firmalar arasında ilk beşe girdi. Türkiye’deki pazar payını da yüzde 90’a çıkartan firma, tencerelerini 65 ülkenin mutfağına soktu. 


Metal döküm mutfak eşyalarının daha önce ithal edildiğini anlatan Lava Metal Döküm AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Pazarda olmayan ürünleri yapıp, dökümün kullanım şeklini değiştirerek döküm tencereyi yaygınlaştırdık. Evlere, restoranlara, beş yıldızlı otellere, kafelere kadar ulaştık. Ultra lüks restoran ve tellerin çoğunda ürünlerimiz var. Döküm ürünlerin fiyatlarını aşağı çekerek halka yaydık. Ürünlerimiz artık neredeyse çelik tencere fiyatına satılıyor. Her evde mutlaka minimum bir Lava tencere ve ızgara olmasını hedefl iyoruz” dedi. 


Geçtiğimiz yıl 500 bin adet tencere ve tava ürettiklerini hatırlatan Kesikbaş, bu yıl sonuna kadar üretim rakamlarını bir milyon adede çıkaracaklarını söyledi. Ürünlerinin zincir mağazalar hariç 500 noktada satıldığını anlatan Kesikbaş, ithalatı çok büyük oranda keserek iç pazarın yüzde 90’ına hakim olduklarını da iddia etti. 


Çin'e yaptığı ihracat yıllık 500 bin doları buluyor 


Kalitelerinin en üst düzeyde olduğunu açıklayan Kesikbaş, her yıl 16’sı yurtdışı olmak üzere en az 20 fuara katıldıklarını söylerken, “Üretimimizin yüzde 60’ını ihraç ediyoruz. Çin’e yıllık 500 bin dolarlık ihracatımız var. 65 ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz. Avrupa’nın her yerinde varız. Dökümde daha önce olmayan bir şey yaptık. Bir moda yarattık. Dünyada yoktu bu. Tasarımda da çok büyük yenilikler yaptık. İnsanlara ‘döküm demirle bu da yapılıyormuş’ dedirttik” diye görüşlerini ifade etti. 


Klasik anlamda dökümcü olmadıklarını kaydeden Kesikbaş, “Biz döküm ile bitmiş ürün yapıyoruz. Kendi ürünümüzü tasarlıyoruz. Dökümhane bizim için proseslerden bir tanesidir” dedi. Üretim teknolojilerinden ve özelliklerinden de bahseden Kesikbaş, ürünlerinin çok yüksek kaliteli üç kat emaye kaplandığını ve iki defa 820 derecede fırınlandığını belirtti. Kesikbaş, dünyada elektroforetik olarak döküm üstüne emaye kaplayabilen iki tesisten birisine sahip olduklarını da dikkat çekti. 


Yeni yatırım ile ilk 3’e gireceğiz 


Celalettin Kesikbaş, artan yurtiçi ve yurtdışı talebi karşılamak için kapasite atışına yönelik yeni bir yatırım kararı aldıklarını da söyledi. Önümüzdeki yılı atılım ve yatırım yılı olarak gördüklerini söyleyen Kesikbaş, “ Yatırım, yaklaşık 5 milyon euro olacak. 2015 içerisinde devreye alacağız. Verimliliği de artırıp, kapasitemizi yıllık 1 milyon adetten tencere üretiminden 3 milyon adete çıkaracağız. Böylece döküm tencere ve tava üretiminde Avrupa’nın ilk üç üreticisi arasına girmiş olacağız. Ocak üstü ızgara üretiminde de bir numara olacağız” diye konuştu.


Ocak üstü döküm ızgaralar yurtdışına gidecek 


Ocak üstü demir döküm ızgaralar ve döküm tencere ve tava olarak iki üretim konuları olduğunu anlatan Lava Metal Döküm AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Ocak üstü ızgarada da büyüyoruz. Türkiye’nin önemli markalarına üretim yapıyoruz. 2015’te bitecek olan yeni yatırımlarımızla yurtdışındaki firmalara da ocak üstü döküm ızgara ihracatına başlayacağız” dedi.



Dünya


Geri Dön