19 / 04 / 2024

Leasing altın yıllarına geri dönecek!

Leasing altın yıllarına geri dönecek!

KDV indirimi ile 2014'e dopingli giren leasing sektöründe, iş hacminin tavan yaptığı 2007 yılına dönülmesi öngörülüyor. İşlem hacminin 2013'te 7 milyar dolar, 2014'te ise 8 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor...



KDV indirimi ile 2014'e dopingli giren leasing sektöründe, iş hacminin tavan yaptığı 2007 yılına dönülmesi öngörülüyor. İşlem hacminin 2013'te 7 milyar dolar, 2014'te ise 8 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. 


Leasing sektörü, 2013 yılında getirilen düzenlemelerin meyvelerini 2014 yılında toplayacak. Makine leasinglerinde yüzde 1 KDV kapsamının genişletilmesi, şirket portföylerindeki taşınmazların ek maliyetlere katlanmadan satıp geri kiralanabilmesi, yazılım sektörünün kapsama alınması ve filo kiralama yolunun açılmasıyla birlikte, 2014 yılında sektörün eski günlerine geri dönmesi bekleniyor. 


Leasing işlemlerinde yüzde 1 olan KDV, 2007 yılının son günlerinde yüzde 18'e çekilmesi üe sektör büyük bir avantajını kaybetmişti. 2007 yılında 8 milyar dolarlık hacme ulaşan sektörün 2013'ü 7 milyar dolar ile kapatması bekleniyor. 2011 yılı sonunda geri getirilen yüzde 1 KDV uygulaması kapsamının 1 Aralık 2013'te genişletilmesiyle, sektör temsilcileri yeni yılda 2007 rakamlarının tekrar yakalayacaklarını öngörüyorlar. Düzenleme ile finansal kiralamaya konu olan eşyaların listesi yeniden oluşturulurken, tekstil sanayinde kullanılan üretim ve ambalaj makineleri, dokuma makineleri, inşaat sektöründe beton pompalan ve forkliftler kapsama alındı. KDV indirimi KOBİ'ler tarafından da büyük coşkuyla karşılandı. Üretim ve imalat sektörü temsilcileri 2014 makine alımlarında patlama bekleniyor. 


Büyük yatırımlarda leasing artacak Öte yandan, firmaların portföylerinde taşınmazları leasing şirketlerine satıp gerikiraladıklan 'Sale and lease back' (Sat - geri kirala) uygulamasının da yasalaşmasıyla, sektörde kaldıraç etkisi bekleniyor. Firmalara, bilançolarında yer alan bina ya da %1 KDV kapsamındaki makineler arsalan leasing şirketlerine satıp geri kiralayarak sermaye elde etmenin yolunun da açılmasıyla görece olarak büyük projeler gerçekleştirme imkanı artacak. 


2013 sonbaharında getirilen düzenleme öncesinde şirketler, gayrimenkul sat-geri kirala işlemi için hem vergi ödemek hem de yeniden değerleme nedeniyle ek ücreder ödemek zorunda kalıyordu. Bir diğer düzenleme üe de leasing şirketlerinin filo kiralama işlemi yapabilmelerinin önü açıldı. Leasing şirketleri otomobil dışında iş makinesi filoları da kiralayabilecek. 


Buhar ve ısıtma kazanları Türbinler, pompalar Ocak ve fırınlar Diğer soğutucu ve ısı pompaları Isı değişikliğiyle madde işleyen makineler Metal hadde makineleri Santrifüjler ve filtre cihazları Paketleme ve ambalajlama makineleri Baskül ve teraziler Sıvı ve toz maddeleri püskürtme cihazları Vinçler ve kaldırma makineleri Kaldırma, elleçleme ve yükleme ve boşaltma makine ve ekipmanları • İş ve inşaat makineleri • Tarım, hayvancılık ve ormancılıkta kullanılan makine ve ekipmanlar • Yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasına mahsus makine ve ekipmanlar • Kağıt üretim makineleri • Matbaacılıkta kullanılan çeşitli makine ve ekipmanlar • Fleksografik baskı makineleri •Tekstil makineleri • Metal işleme ve muhtelif makineler • Maden makinleri • Sınai robotlar ve kalıplar • Elektrik enerjisi üretim ve kontrol ekipmanlar! • Kaynak makineleri re not artışı getireceği beklentisi doğarken, yabancı oyuncuların iştahının da yükseleceği tahmin ediliyor. Yalnızca makine kiralama işlemlerinde değil, AVM, hastane, turizm, inşaat yatırımlarında leasing payının yükselmesi beklentiler arasında yer alıyor. Görüşlerine başvurduğumuz leasing sektörü temsilcilerinin de 2014 yılından beklentileri yüksek. 


Dünya Gazetesi 


Geri Dön