28 / 03 / 2024

‘Levent Çarşı’da konutlar ofis olmasın’ itirazına ret!

‘Levent Çarşı’da konutlar ofis olmasın’ itirazına ret!

Türkiye’nin ilk toplu konut projelerinden biri olarak hayata geçirilen ve kentsel sit olarak tescil edilen Levent'te villa tipi evlerinin işyeri olarak kullanılmasına izin veren imar planı iptal edildi.



1947 yılında inşa edilen ve bahçeli müstakil evlerden oluşan Levent Çarşı'nda lüks marka ve ofisler yoğunlaştı. Milyonlarca dolar değerindeki bölge, 2008'de kentsel sit alanı ilan edilerek imara kapatıldı. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, yıllardır devam eden planlama süreci bu yıl son aşamaya geldi. 18 Mayıs 2018 tarihinde onaylanan Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit alanı Koruma Amaçlı İmar Planı, 25 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında itirazlar için askıya çıkarıldı. Askı sürecinde 7 adet dilekçe ile plana itiraz edildi.

Çağdaş Levent Derneği tarafından yapılan itirazlar sonucunda konutların konsolosluk – elçilik olarak kullanılmasına ve Levent Caddesi, Karanfil Sokak, Çamlık Caddesi ile Sülün Sokak'tan cephe alan binaların büro-ofis ve muayenehane olmasına izin veren plan düzenlemesine karşı çıkıldı.

İtiraz dilekçesinde planlama alanında ticaret kullanımının yaygınlaşacağı belirtilerek konut alanlarında faaliyet gösteren işletmelerle ilgili “Beşiktaş Belediyesi'nin yasal izni olmaksızın bu tür ruhsatların verilmeyeceğine ve konut alanlarında binalarda ‘konut harici' hiçbir kullanımın mümkün olmayacağına” ilişkin düzenleme yapılmasını talep etti. Spor alanı içinde yer alabileceği belirtilen lokal ve restoranlarda hiçbir biçimde eğlence etkinliğinin yapılmasına izin verilmeyeceğinin planda belirtilmesi istendi.

Alandaki doğal dokunun korunmasına ilişkin kısıtlayıcı hükümler getirilmesi, faaliyet gösteren işletmelerden kaynaklı ağır transit trafiğin engellenmesi gerektiği belirtildi. Levent Çarşı Meydanı'nın otopark olarak planlanmasının alanın meydan özelliğini tahrip ederek bölgeye özel araç yığılmasına neden olacağından iptal edilmesi talep edildi.

İBB tarafından hazırlanan raporda, koruma kurulu kararı doğrultusunda teklif edilen plandan otopark düzenlemesinin iptal edildiği vurgulandı. Diğer itirazların da plan kararlarına aykırı olduğunu, plan bütünlüğünü bozduğunu savunularak başvuru reddedildi.


Geri Dön