25 / 04 / 2024

Leyla Özcan kimdir?

Leyla Özcan kimdir?

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Müdürlüğünü yürüten Leyla Özgen Özcan kimdir? Leyla Özgen Özcan ne zamandan beri Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Müdürü olarak görev alıyor?



Leyla Özcan kimdir?

1993 yılından bu yana Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Müdürlüğünü yürüten Leyla Özgen ÖZCAN 15 Şubat 1939’da Rize’de doğdu.

 

İlk ve orta öğrenimini Hopa’da tamamladı. İstanbul Çamlıca Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1964 yılında yüksek lisans mezunu oldu.

 

Lise tahsili esnasında okul spor takımında voleybol, basketbol ve atletizm ile meşgul oldu. 1955-1957 yılları arasında Fenerbahçe Klubü Kız Voleybol takımında oynadı. 

 

Kendi mesleği ile ilgili derneklerin kuruluşunda görev aldı ve yönetimlerinde bulundu. Büyük önder Atatürk' ün talimatları ile 1935' de kurulan "Türk Kooperatifçilik Kurumu" nun 1978' deki Yönetim Kurulunda yer alarak ilk kadın Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

 

Toplu Sözleşmelerde Uyuşmazlık Kurullarında raportör ve sendika temsilcisi olarak kısa bir süre görev yaptıktan sonra Almanya’ya Goethe Enstitüsü’ne gitti ve Frankfurt’ta bir firmada sosyal danışmanlık yaptı. 


Yurda döndükten sonra Sultan Ahmet İktisadi ve Ticari Özel Yüksekokulu’nda asistanlık yapan Özcan, 1966-1977 yılları arasında, Türk-Alman Hükümetleri arasında yapılan Teknik İşbirliği Antlaşması çerçevesinde düzenlenen Kooperatifçi Eğitimi programında asistan, proje uzmanı, bu görevinin son beş yılında da Bonn’da bulunan Federal Almanya Raiffeisen Kooperatifleri Merkez Birliği’nde Dış İlişkiler Dairesinde proje sorumlu uzmanı olarak çalıştı. 


F. Raiffeisen "Gümüş Madalya" ödülü ve Kooperatifçiliğe katkıları nedeni ile "Teşekkür Belgesi" sahibi olan ÖZCAN bu süreçte Almanya dışında da mesleki tetkik gezileri ve toplantılarına katıldı. Çalışmalar esnasında Federal Almanya ve komşu ülkelerin kooperatif kuruluşlarının çalışmalarını yakından izleme fırsatı oldu. Türkiye' den gelen 628 kooperatifçinin uzun-orta ve kısa süreli mesleki çalışma programlarını yaptı. Seminer ve uygulamalı eğitimlerinin sorumluluğunu üstlendi. 


1977 yılında Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı’nda sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladı. 1978’de aynı bakanlıkta Bakan Özel Danışmanı oldu ve Türkiye Milli Kooperatifçilik Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün kurulmasında görev aldı. 1979 yılında Batıkent Projesinde Kent-Koop' un kuruluş çalışmalarında bulundu. Kent-Koop’ ta ilk Eğitim ve Örgütlenme Müdürlüğü yaptı. ÖZCAN’ ın yurt içinde ve Federal Almanya’ da katıldığı birçok açık oturum ve seminerde sunduğu bildirilerinin yanı sıra, yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’ nin 2000 – 2007 yılları arasında yayınladığı “TÜRKİYE KOOP” Dergisinin sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı.

 

Kooperatifçiliğin evrensel değerlerini kendisi için yaşam biçimi olarak seçen ÖZCAN  evli ve 1 çocuk annesidir.





Geri Dön