20 / 04 / 2024

Limak Enerji 2015’te Balkanlar’a yayılacak!

Limak Enerji 2015’te Balkanlar’a yayılacak!

Yurt dışı elektrik ticareti faaliyetlerini büyüten Limak Enerji giderek Avrupalı bir oyuncu kimliğine bürünüyor. Şirket, Bulgaristan ve Sırbistan’dan sonra Romanya’da da elektrik ticareti lisansı edinerek, Balkanlar’daki etkinliğini arttıracak




Yurt dışı elektrik ticareti faaliyetlerini büyüten Limak Enerji giderek Avrupalı bir oyuncu kimliğine bürünüyor. Şirket, Bulgaristan ve Sırbistan’dan sonra Romanya’da da elektrik ticareti lisansı edinerek, Balkanlar’daki etkinliğini arttıracak.


Sahip olduğu toplam kurulu güç ve dağıtım faaliyetleri açısından elektrik piyasasının önde gelen oyuncuları arasında yer alan Limak Enerji, sınırötesi faaliyetleriyle de dikkat çekiyor. Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven sorularımızı cevapladı.


►Türkiye’de bu yıl ne kadarlık bir elektrik talebi bekliyorsunuz?


Açıklanan son dönem ekonomik büyüme hızına paralel olarak, bu büyümenin 2-3 puan üzerinde elektrik tüketimi bekliyoruz. Bizim talep tahminimiz, 271 milyar kWh’lık talep öngören TEİAŞ’ın projeksiyonuna yakın. Beklentimiz 265-270 milyar kWh bandında bir tüketimin gerçekleşeceği yönünde... 


►Serbest piyasada elektrik fiyatları sizce nasıl bir seyir izler? 


2014 yılı özellikle kuraklığın piyasayı olumsuz yönde etkilemesi sebebiyle önceki yıllara kıyasla zorlu bir yıl oldu. Bu yılın 2014’e göre nispeten daha yağışlı geçmesini bekliyoruz. Ayrıca kurulu güçteki artış, yeni ithal kömür santrallerinin devreye girmesi ve yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımların artmasıyla birlikte fiyatların gerilemesi muhtemel. 2015 yılında serbest piyasa elektrik fiyatı ortalamasının 165-170 TL/MWh bandında gerçekleşmesini bekliyoruz. 


►Grubunuzun elektrik satış rakamlarına ilişkin projeksiyonu nedir?


Limak’ın yenilenebilir ve termik üretim, toptan ticaret ve perakende satış kanallarındaki toplam satış hacmi, 2014 sonunda 5 teravatsaate (TWh) ulaştı. Genişleyen üretim kapasitemize paralel olarak önümüzdeki yıl satış hacmimizde yüzde 40–45 gibi artış hedefliyoruz. Ayrıca ortağı olduğumuz elektrik dağıtım grubu (CLK) ile Türkiye’nin yüzde 30’unun elektrik dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Artan tüketim talebi doğrultusunda dağıtım grubumuzun hacmi de genişlemeye devam edecektir. 


►Limak, elektrik üretim özelleştirmeleri ya da santral kurma şartlı kömür sahası ihalelerine katılacak mı?


Yatırım ekibimiz çok tecrübeli. Hedeflerimiz doğrultusunda aktif bir şekilde fırsatları inceliyoruz ve şartlar uygunluk gösterdiği sürece bu tür fırsatları değerlendirmeyi planlıyoruz. 


►Elektrikteki kurulu güç hedefleriniz nedir?


Kaynak çeşitliliğine dayalı enerji üretimi yatırımları yapıyoruz. Grubumuz geçtiğimiz iki yıllık süreçte birçok yeni projenin ilk adımlarını attı. Limak Enerji olarak, Tatar HES ve Kirazlık HES projelerimizi tamamlayarak devreye aldık. Özelleştirme yoluyla da toplam 1156 MW kurulu güce sahip Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali’ni portföyümüze kattık. Bu yıl gerçekleşen Yeniköy – Kemerköy santrali özelleştirmesi sonrası sahip olduğumuz yüzde 50 ortaklıkla, 2014 sonunda 2500 MW kurulu güce yaklaştık. Uzun vadeli iş planlarımız çerçevesinde 4000 MW üzeri kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki 5 yıl içerisinde kapasitemizi daha da büyüteceğiz.


►Uluslararası elektrik ticareti faaliyetleriniz ne durumda, neler hedefliyorsunuz?


Yurtdışında aktif olarak enerji ticareti gerçekleştirmek üzere 2013 yılında Limak Energy Europe’u kurduk. Bu şirketimiz, ENTSO-E bağlantısı kapsamında kapasite ihalelerinde yer alıyor ve Avrupa piyasalarında sınır ötesi enerji ticareti yapıyor. Bu kapsamda 2014 yılında Bulgaristan başta olmak üzere Doğu Avrupa bölgesinde faaliyetlerimizi arttırdık. Ayrıca, Sırbistan’da 2014’te kurduğumuz yeni enerji ticareti şirketiyle birlikte bölgedeki etkinliğimizi genişlettik. Yapacağımız yeni yatırımlarla Avrupa’daki konumumuzu daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Bu yıl içerisinde Romanya’da almayı planladığımız lisans ile Romanya, Bulgaristan ve Kosova’da da aktif enerji ticareti gerçekleştiriyor olacağız.


'Elektrik ticaretinde şeffalık artmalı'


Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, elektrik ticareti oyuncularının sıkıntılarına ilişkin soruları cevaplarken, elektrik piyasasının en büyük gereksinimlerinden birisinin öngörülebilirlik ve şeffaflık olduğunu vurguladı. Rekabetçi bir piyasa oluşturmada en önemli etken olan bilgi paylaşımının yetersizliğinden yakınan Ergüven, bu durumun sektör oyuncularını olumsuz etkilediğini söyledi. Fiyat belirlemeyi güçleştiren belirsizliklere de değinen Birol Ergüven, bunlardan birinin “sıfır bakiye düzeltme tutarı” olduğuna dikkat çekti. Ergüven, şunları söyledi: “Özellikle son birkaç yıl içinde sürekli artan ve öngörülmesi olanaksız olan sıfır bakiye düzeltme tutarı, yeni dengeleme ve uzlaştırma yönetmeliğinde de yer aldığı üzere, bir an önce TEİAŞ iletim sistem kullanım bedellerine dâhil edilmeli ve transfer edilen bir maliyet olarak tanımlanmalı.” Sektörün daha da gelişmesi için son tüketiciye uygulanan ulusal tarifenin de kademeli olarak kaldırılması gerektiğini kaydeden Ergüven, “Özellikle tüketimi yüksek olan serbest tüketicilere ulusal tarife uygulamasına bir an önce son verilmeli. Bu şekilde, nihai tüketicilerden toptan ticarete ve üretime kadar oluşan enerji tedarik zincirinin tüm oyuncuları, kendi maliyetlerini objektif bir şekilde yansıtabilecekleri satış fiyatlarıyla daha rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa oluşturabilir” diye konuştu



Dünya


Geri Dön