24 / 04 / 2024

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarına ilişkin kanun teklifi yasalaştı!

Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarına ilişkin kanun teklifi yasalaştı!

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne, TBMM Genel Kurulu'ndan onay çıktı ve yasal hale geldi.



Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onaylandı ve yasal hale geldi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; anunla, kadastro teknik hizmetlerinden tescile tabi tutulmayan uygulama, yer gösterme ve plan örneği çalışmalarının yapım ve kontrolü, tescile tabi tutulan cins değişikliği, arzi irtifak hakkı tesisi veya terkini, birleştirme ve muhdesatın terkini çalışmalarının yapım sorumluluğu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüncetespit edilecek kadastro teknik hizmetleri niteliğindeki diğer işler, lisanslı harita kadastro mühendislik büroları tarafından üstlenilecek. 

Lisanslı harita ve kadastro mühendisleri, çalışmalarını sürdürdükleri süre içerisinde serbest harita ve kadastro mühendislik ve müşavirlik faaliyetlerinde de bulunabilecek. 

 Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve bürolarına ilişkin kanun teklifi yasalaştı!

Lisans belgesi almak için şart olan 5 yıl tecrübe koşulu, 10 seneye yükseltilecek, belge sahibi olabilmenin özel koşullarından olan sınav zorunluluğu ise kaldırılıyor. Lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının açılmasını ve işletimini yalnızca lisans sahibi olanlar yapabilecek. 

Aranan koşullara sahip ve lisans belgesi başvurusu yapan mühendislere, lisanslı harita ve kadastro mühendislik faaliyetlerini yapabilmeleri amacıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce lisans belgesi teslim edilecek. 

Lisanslı harita kadastro mühendislik büroları, şehir genelinde yetkili tutulacak şekilde lisanslı mühendisin istediği ilçede yer alacak. 

Devlet Memurları Kanunu'na tabi şekilde çalışırken istifa edip lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu açan kişilerden, kanunun yürürlüğe alındığı tarihten itibaren 6 ayda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunanların, Genel Müdürlük kadrolarına devlet memuru olarak atanmalarında açıktan, naklen ve yeniden atama sayısı kısıtlamaları kaldırılacak.

Çok sayıda inşaat mühendisi serbest çalışma ortamında faaliyette bulunuyor!

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tescil yönetmeliğinde değişiklik!

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!


Geri Dön