26 / 04 / 2024

Lütfi Elvan: Yeni dönemde mega projeler tamamlanacak!

Lütfi Elvan: Yeni dönemde mega projeler tamamlanacak!

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni dönemin Türkiye açısından tarihi fırsatlar sunduğunu belirterek, "Bu dönem büyük ölçekli mega projelerin tamamlandığı ve yeni projelerimizin başlatıldığı bir dönem olacaktır" dedi.



Elvan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini söyledi. 


AK Parti hükümetleri döneminde üst-orta gelir grubuna yükselttikleri Türkiye'yi, yüksek gelir grubundaki ülkeler arasına sokmanın en önemli hedefleri arasında yer aldığına dikkati çeken Elvan, "64. Hükümetimiz bir reform hükümeti olacaktır. Seçim beyannamemiz ve hükümet programımızı hazırlarken toplumun tüm kesimlerinin düşüncelerini, yaklaşımlarını ve karşılaştıkları sorunları teker teker dinledik" diye konuştu. 


Yeni dönemin Türkiye açısından tarihi fırsatlar sunduğunu dile getiren Elvan, "Bu dönem 13 yılda elde ettiğimiz demokratik, ekonomik, sosyal kazanımlarımızın daha güçleneceği, reformlarımızın gerçekleştirildiği, büyük ölçekli mega projelerin tamamlandığı ve yeni projelerimizin başlatıldığı bir dönem olacaktır" ifadesini kullandı.


Elvan, gelecek dönemde bir yandan makroekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik kazanımlar güçlendirilirken, diğer yandan mikroekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacaklarını belirtti.


Gelecek 4 yılın 64. Hükümet için çok yoğun geçeceğini vurgulayan Elvan, reformları gerçekleştirmek yönünde yoğun bir çaba sarf edeceklerini kaydetti. Bu anlamda hükümete çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Elvan, "Ancak TBMM'de partimiz dışında siyasi grubu bulunan diğer partilerin de reformlara yönelik ciddi destek vermesi bizler açısından büyük önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 


Lütfi Elvan, reformların kısa sürede gerçekleştirilmesi için muhalefet partileri ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. 


Toplumun önemli bir kesiminin yeni bir anayasa hazırlanmasını beklediğini vurgulayan Elvan, darbe döneminden kalan mevcut anayasanın değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.


Yeni anayasanın oluşturulabilmesi için muhalefet partilerinin destek vermelerinin önemine işaret eden Elvan, "Biz insanın devlete karşı görevlerini değil, devletin insana karşı görevlerini hatırlatan bir anayasa arzu ediyoruz" dedi. Elvan, toplumun tüm kesimlerini kapsayan, vatandaşların "işte bu benim anayasam" diyebileceği bir anayasa hazırlamayı arzu ettiklerini söyledi.


Reformları gerçekleştirirken katılımcı, kapsayıcı ve insan odaklı bir yaklaşım içerisinde olacaklarını kaydeden Elvan, açıklık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini esas alacaklarını belirtti. 


Demokratikleşme ve adalet reformu alanında çok önemli düzenlemeler yapacaklarını ifade eden Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Elbette anayasa, önceliğimiz olacak. Anayasa dışında Siyasi Partiler Kanunu, Siyasi Etik Kanunu, cemevlerinin hukuki statü kazanması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yeniden yapılandırılması, bilirkişi müessesinin yeniden yapılandırılması, sektörel ihtisas mahkemelerinin tesis edilmesi, kişisel verilerin korunması, devlet sırrı, iş mahkemelerinin işleyişinin gözden geçirilmesi, alternatif uyuşmazlık çözüm önerileri gibi pek çok alanda önemli reformlar gerçekleştireceğiz."


Eğitim alanına ilişkin hayata geçirilecek reformlara da değinen Elvan, kalite ve nitelikli eğitimin en önem verdikleri konular olacağını ifade etti. 


Bu kapsamda eğitim müfredatını gözden geçireceklerini bildiren Elvan, özellikle fırsat eşitliği konusunda ülkenin temel eksikliğini önemli ölçüde gidereceklerinin altını çizdi. Öğretmen Stratejisi Belgesi hazırlayacaklarını bildiren Elvan, eğitim ile istihdam arasındaki bağı da güçlendireceklerine dikkati çekti. 


AA


Geri Dön