25 / 04 / 2024

Mahmut Çelikus: AVM yasası 77 milyonun yasasıdır!

Mahmut Çelikus: AVM yasası 77 milyonun yasasıdır!

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, yeni AVM yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Meclis Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi.



Mahmut Çelikus, Ancak bu kanunla taleplerimiz karşılanmadığı gibi, sayıları her geçen gün azalan esnafımıza darbe vurmuştur ve haksız rekabet devam edecektir"dedi. Çelikus, yasanın 77 milyonun yasası olduğunu vurgulayarak Yasa ile önümüzdeki yıllarda oligopol bir piyasa oluşacağını ve 3-5 firmanın eline düşüleceğini belirtti. Genel Başkan Çelikus, programda yaptığı konuşmasında, AVM'lerle ilgili tasarının yeni olmadığını ve yıllardır çıkmadığını belirterek esnafın yıllardır mağdur olduğunu söyledi. Çelikus, "Son 15 yılda sayıları 4 milyon olan esnaf sayısı şu an 1.5 milyon, onlarda can çekişmektedir. AVM'lerin Pazar günleri kapanmasıyla bir nefes alacak esnafımız ümidini yitirmiştir. Yeni çıkan kanunda esnafa AVM'de yer ayrılması sorunu çözmez. Normal şartlarda esnaf kirasını ödeyemiyor ve 21 kalemde vergi yükünün altında ezilirken, AVM'nin kirasını ve aidatını nasıl ödeyecek? AVM'deki bir günlük kira bedeli esnafın bir aylık kira bedeline eşdeğer" dedi. 

Çelikus açıklamasında yasanın 77 milyonun yasası olduğunu vurgulayarak Yasa ile önümüzdeki yıllarda oligopol bir piyasa oluşacağını ve 3-5 firmanın eline düşüleceğini belirten Çelikus, bu yasanın 77 milyonun yasasıdır. Bu yasa ile sadece esnafımız değil, toptancılar, üreticiler ve tüketiciler yani yine bizler etkileniyoruz" dedi. 


ESNAF MAĞDUR OLMAYA DEVAM EDECEKTİR 

Genel Başkan Çelikus açıklamasına şu şekilde devam etti: "Şehirlerin en merkezi yerlerine konuşlanmış AVM'lerle rekabet r-""' edemeyen esnaf mağdur olmuştur. Türkiye'nin en işlek yerlerinde bile dükkanını kapatmak zorunda kalan esnafa rahat nefes aldıracak düzenlemeler zamanında yapılmamıştır. Oysa AVM'lerin ilk çıkış noktası olan Amerika'da ve Avrupa'da AVM anlayışı günümüzde bizden oldukça farklı olarak gelişiyor. Sistem ve kural olmadan mantar gibi çoğalan alışveriş merkezleri ülke ekonomisine zarardır. Küçük esnafın korunması amacıyla meclise sunulan yasa teklifinde, büyük mağazaların pazar ve resmi tatillerde kapalı olması istendi. Ancak bu talep Komisyonda karşılık bulmadı. AVM'lerin pazar günü ve resmi tatillerde kapalı olması yerine esnaf ve sanatkar işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkar odasının görüşü alınarak esnafa da pazar günleri açma izni verilmesi AVM lobisinin gücünü ve baskısını göstermektedir."Genel Başkan Çelikus daha önceki TV yayınlarındaki açıklamalarını hatırlatarak "AVM'lerin Pazar günü kapanması ekonomiyi etkiler diye yapılan açıklamalara Avrupa örneğini vermiştik. Avrupa ülkelerinde başta Almanya ki (dünyanın 2. Büyük ekonomisidir) diğer yandan ispanya, Fransa, Belçika, Danimarka, Polonya, Portekiz, Yunanistan, Lüksemburggibi AB ülkelerinde de Pazar günleri AVM'ler kapalıdır. 

Haber Vaktim


Geri Dön