20 / 04 / 2024

Yeni AVM yasası 2014!

Yeni AVM yasası 2014!

Alışveriş merkezleri ile ilgili olarak Aralık 2014'te TBMM Baskanlığı'na kanun tasarısı sunuldu. Yeni AVM yasası tasarısında, AVM'lerin çalışma gün ve saatlerine düzenlemeler getirildi. İşte diğer detaylar..



Yeni AVM yasası 2014!

Alışveriş merkezleri ile ilgili olarak Aralık 2014'te TBMM Baskanlığı'na kanun tasarısı sunuldu. Yeni AVM yasası 2014 tasarısı gereğince, AVM'ler çalışma günlerinde sabah saat 10.30'da açılacak olan AVM'ler cumartesi hariç pazar günü ve resmi tatillerde tamamen kapanacak. Diğer günler ise saat 20.30'dan itibaren müşteri trafiğine kapalı olacak.


AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarıda, ayrıca büyük mağazaların haksız rekabet yaratan 'maliyetin altında zararına satış' yapması ve süresi belirsiz indirimli satış kampanyası düzenlemesi yasaklanıyor.


Yeni AVM yasasında yer alan düzenlemeler şu şekilde;

"Kuruluş izni almadan kurulan ve ticari faaliyette bulunan AVM'ler, büyük mağazalar ve zincir mağazalar vali tarafından kapatılabilecek. 


Bunların işletmecilerine satış alanları itibariyle metrekare başına 10 lira para cezası verilecek. 


İzin almadan çalışan AVM ve zincir mağazaların faaliyete geçmesi ancak cezalarını ödeyip gerekli izinleri almasıyla mümkün olacak. 


Fiilen tekrarı halinde iki katı idari para cezası uygulanacak. 


Satış alam toplamı 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olan AVM'lerde gerekli hijyen şartlarına uygun erkek ve bayan tuvaleti, mescit ve çocuk odası gibi mekanlar oluşturulacak. 


Otopark ücretsiz olacak Büyük mağazalar satış alanlan toplamının en az yansına tekabül edecek aynı mahalde bir sahayı, ücretsiz otopark olarak düzenleyecek. 


Büyük mağazalar satın aldıkları malların bedelini teslim tarihinden itibaren en geç 60. günde, taze etler ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini ve yaş sebze, meyve ürünlerini en geç 30. günde ödeyecek. 



AVM'ler pazar günü ve resmi tatillerde kapalı olacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön