20 / 04 / 2024

Maketten konut satışlarına kafa karışıklığına son!

Maketten konut satışlarına kafa karışıklığına son!

Ev satışlarında evin ölçüsüyle ilgili net ve brüt ayrımı genelde kafa karıştırır. Satıcılar evin büyük olduğunu göstermek için metrekareyi brüt üzerinden söylerken, alıcılar da net ne kadarlık bir alanda yaşayacaklarını merak eder.



Ev satışlarında evin ölçüsüyle ilgili net ve brüt ayrımı genelde kafa karıştırır. Satıcılar evin büyük olduğunu göstermek için metrekareyi brüt üzerinden söylerken, alıcılar da net ne kadarlık bir alanda yaşayacaklarını merak eder. Bu aynı zamanda büyük ya da küçük ev algısı yarattığından fiyat ve pazarlığı da etkiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'net' ve 'brüt' alanlarla ilgili kafa karışıklığını giderdi. 

Her şeyi ekliyorlar Bu konuda yayınlanan genelgeye göre artık vatandaş, maketten satışlarda konutların net ve brütünü tam olarak bilecek. 


Bu sayede, maket üzerinde 'proje okumaya' çalışan vatandaş, net ve brüt alanları sözleşmesinde ayrı ayrı görebilecek. Çünkü bazı inşaat firmaları araç parkı, sığmak, merpen boşluğu gibi eklentileri de brüt alan içinde göstererek vatandaşı hak kaybına uğratabiliyor. Yeni uygulamayla kimse tüketiciye metrekare oyunu yapamayacak. Tüketici ne aldığını net bir şekilde görecek. 


Usulsüzlükler önlenecek Genelgede, sözleşmede belirtilmesi gereken 'bağımsız bölüm net alanı', 'eklenti net alanı', 'bağımsız bölüm brüt alanı', 'eklenti brüt alanı', 'bağımsız bölüm toplam brüt alanı', 'bağımsız bölüm genel brüt alanı' tanımlarına yer verildi. Tüm bu tanımların alanları, sözleşmede tek tek açıklanacak. Böylece uygulamada oluşan tereddütlerin giderilmesi ve usulsüzlüğün önlenmesi sağlanacak. 


Posta


Geri Dön