20 / 04 / 2024

Manisa Beyaz Fil binasının yıkım kararı durduruldu! 

Manisa Beyaz Fil binasının yıkım kararı durduruldu! 

Manisa'da bulunan ve Cumhuriyet döneminin simge yapılarından olan Beyaz Fil binasının tescil kararı kaldırılacaktı. Ancak sürdürülen hukuksal mücadele sonucu karardan vazgeçildi. 



Manisa'nın en eski yapılarından biri olan Beyaz Fil ismiyle bilinen binanın  1. derece sit tescili kaldırılacaktı. Ancak açılan davalar ve verilen hukuk mücadelesi sonucu binanın eski statüsünün devam etmesine karar verildi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Yusuf Özkan'ın haberine göre; Manisa 2. İdare Mahkemesi, önce yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme daha sonra tescilin kaldırılması kararını da iptal etti. Ancak tarihi yapının etrafının daha durmaya devam eden bariyerler yıkım endişesi yarattı. Beyaz Fil Platformu, yargı kararlarının uygulanmasını istiyor. 

Manisa’nın simge yapılarından ve “Beyaz Fil” olarak bilinen tarihi binanın 1. derece sit tescilinin kaldırılmasına için harekete geçildi. Ancak yapının statüsünde değişiklik yapılmasını istemeyenler yargı süreci başlattı.Manisa 2. İdare Mahkemesi, tescilin kaldırılması kararını da iptal etti.

Bina 1960’lı yılların başında hizmete açıldı. Beyaz Fil binası İstanbul’daki Büyük Tarabya Oteli’ni yapan Kadri Erdoğan’ın  bir eseridir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait bina, 2012 yılında  İzmir  2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece kentsel sit kapsamında tescillendi. Daha sonra bina tescili değişmeden 2014 yılında ihale yöntemiyle SGK tarafından satışa çıkarıldı. Teklif alan şirketlerden biri sit derecesi nedeniyle ihaleye katılmadı. Teksan Brode adlı tekstil şirketi ise 30 milyon 450 bin lira ödeyerek binayı satın  aldı. Satışın ardından binanın tescili Koruma Yüksek Kurulu tarafından kaldırıldı. Bunun üzerine duyarlı yurttaşlar yargıya başvurdu.

Manisa 2. İdare Mahkemesi, binanın yıkılmasını istemeyenler tarafından kurulana Beyaz Fil Platformu’nu haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme aldığı kararda binanın Cumhuriyet dönemi mimari özelliklerini taşıdığını ve mutlaka korunması gerektiğini açıkladı. Kararda, taşınmazın sanat değeri, mimari, estetik, tarihi ve arkeolojik özelliklerinin çok önemli değerler taşıdığı vurgulandı. 

İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun da bu karara uymasının ardından aynı mahkeme bu kez tescilin kaldırılmasına ilişkin işlemi iptal etti.

Yıkım endişesi sürüyor 

Ancak Beyaz Fil Platformu yetkililerine göre, yıkım endişesi hala sürüyor. Platform üyeleri şirketin yargı kararlarına karşın yıkmak istediği binanın yerine otel, AVM ve rezidans yapmayı amaçladığı belirtilerek, şu açıklamaları yaptılar. 

“İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan istediğini alamayan alıcı Teksan Brode AŞ; Ankara’da, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’ndan arzuladığı, tescilin kaldırılması kararını alınca, taşınmazın değeri birden yaklaşık 10 kat artmış, böylelikle birilerinin cebine devlet eliyle para konulmuştur. Açtığımız davaların ardından yargı yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ancak taşınmazın maliki, binayı restore etmeyi değil yıkmayı hedeflediğinden, koruma bölge kurulunun istediği restorasyon projelerini hazırlamadan ‘Riskli Yapı’ kararını uygulamaya sokarak binanın etrafını demir putrel ve sac panellerle çevirmiştir. Bu konuda Şehzadeler Belediyesi’ne yaptığımız başvurulardan sonuç alamadık. Binadaki tek esnaf olan Mehmet Yumrukaya’nın ticari faaliyetini de engelleniyor. Beyaz Fil’in korunması gerektiğine ilişkin mahkeme kararı uygulanmalıdır.”

 

 


Geri Dön